Konjaková múka
Konjakovú múku vyrábajú z koreňových hľúz rastliny konjak. V iných častiach sveta sa už dosť dlho používa, napríklad je tradičnou surovinou Japonskej kuchyne.
Neobsahuje lepok, ani zložky mliečneho a obilného pôvodu, nemá žiadnu vôňu ani chuť a má nízky obsah kalórií a obsahuje minimálne množstvo sacharidov.
Najdôležitejšou zložkou konjakovej múky je glukoman, vo vode rozpustná diétna vláknina.
Konjaková múka má super absorpčné schopnosti, jej molekuly sú schopné viazať až 300 násobok (tekutiny) svojho objemu. Preto ju môžete využívať na zahustenie, pri príprave omáčok, pudingov, krémov.
Použitie:
- na zahustenie - zmiešajte múku so studenou tekutinou až do odstránenia hrudiek a pri neustálom miešaní zmes prilievajte do zahusťovaného teplého jedla a spolu prevarte. V prípade zahustenia za studena, treba nechať zmes odstáť cca pol hodinku.
- pri pečení - pridajte ½ čajovú lyžičku konjakovej múky do piškótovej zmesi, zmesi zákuskov, chlebov. Konjakovú múku vždy treba miešať najprv so suchými ingredienciami (múkou, solou, práškom do pečiva, atď.) a studenou tekutinou a až potom pridať do teplého jedla.
- príprava pudinku/krému: - čokoládový- vanilkový- kokosový krémový pohár
Upozornenie:
Konzumovať samotnú konjakovú múku v suchom stave je zakázané kvôli nebezpečenstva udusenia, môže totiž pôsobiť ťažkosti s prehĺtaním v prípade nedostatočného príjmu tekutín!
Psyllium husk
...inými slovami skorocel indický je čisto prírodná rozpustná vláknina, ktorá je vhodná aj pre tých, ktorí majú problémy so znášanlivosťou obilnej vlákniny (má vyšší obsah vlákniny ako ovsené otruby). Neobsahuje lepok, ani zložky mliečneho a obilného pôvodu.
Vlákninu získavajú vyčistením obalov semien Skorocelu indického.
Účinky:
-
čistí tráviace ústrojenstvo, podporuje činnosť čriev a reguluje stolicu
-
pomáha pri redukcii hmotnosti s tým, že znižuje chuť do jedla
-
znižuje cholesterol
-
znižuje riziko rakoviny hrubého čreva
Ako funguje?
V tráviacom trakte až 15-krát zväčšuje svoj objem a pohlcuje tekutinu s čím vyvára gél. Tento gél tak zväčšuje množstvo črevného obsahu a jednoduchým napučaním, mechanickou silou pôsobí na črevá a prirodzene stimuluje črevné pohyb, pričom na seba viaže jedovaté látky pochádzajúce z metabolizmu a s tým aj očisťuje tráviaci trakt.
Ako treba dávkovať?:
2 kávové lyžičky (10 g) rozmiešame v menšom množstve vody (cca 1 dl) a vypijeme a potom zapijeme minimálne 2,5-3 dl vodou.
Ak chcete účinok zosilniť, môžete ho užívať aj viackrát denne. V žiadnom prípade Psyllium nevaríme. Ak necháte riedenú zmes odstáť, skorocel absorbuje vodu (aj 25 násobok svojho objemu) a preto potom môžete mať problém s vypitím. Psyllium je možné namiešať aj do jogurtu alebo kokteilov.
Užívať treba pol hodiny pred jedlom alebo po jedle.
Quinoa
Zrná quinoa vyzeraju trochu ako kuskus, ich použitie/príprava je rovnako všestranná ako ryže a chutia chutne samostatne ale môžu byť použité v širokej škále pokrmov. Môžeme ju konzumovať ako príloha, alebo jesť ju na raňajky so sušeným ovocím, škoricou, medom, alebo pridať do šalátov, v pripade pripraviť qionový nakyp, quinotto (namiesto rizotto)....možností je kopa.
Začali jú pestvať v Peru, Bolívii, Ekvádore, Kolumbia a v Čile. Bola jednou zo základných potravín Inkov už pred 6-7 tisíc rokmi, považovali ju za „matku obilnín“.
Quinoa väčšinou zberajú ručne a len zriedka strojom, lebo dobra dozrievanie extrémna variabilita doby splatnosti väčšiny quinoa kultivarov komplikuje mechanizácie.
Po zbere semená quinoa sú spracované ich vonkajšia šupka je odstránená kvôli jeho horkej chuti. Všeobecne platí, že semená sú varené rovnakým spôsobom ako ryža. Pred prípravou qinoa treba opláchnuť studenou vodou a v sitku odkvapkať. Do hrnca dáme olej, keď je už horúci, pridáme quinoa, miešame, nech sa quinoa "obalí" olejom. Potom ju zalejem teplou vodou (pomer množstva quinoa a vody je 1:2). Pridáme soľ (a ďalšie koreniny), pomiešame a keď voda začne vrieť, hrniec pokryjeme vekom. Ďalej varíme cca 5 minút, vypneme sporák a necháme hrniec na horúcom sporáku. Po cca 15-20 minút môžeme podávať uvarenú quinou.
Surová quinoa pozostáva z 13% vody, 64% sacharidov, 14% bielkovín a 6% tuku.
Nutričné hodnoty už uvarenej quinoi (na 100 g):
Kalórie: 120 kcal
Proteiny: 4 g
Sacharidy: 21 g
Tuky: 2 g
Vláknina: 3 g
Prečo sa odporúča konzumácia quinoi?
- neobsahuje lepok a GMO
- patrí medzi najmenej alergéne „zrny“
- pomôže udržať štíhlu líniu, lebo po jej konzumácii nerozkolíše hladina cukru v krvi, energia sa uvoľňuje pomaly.
- obsahuje tzv. flavonoidy, rastlinné antoxidanty
- pôsobí preventívne proti zápalom, má anti-vírusové, anti-rakovinové a anti-depresívne účinky
- v porovnávaní s inými „obilninami“ (aj keď qiona sa nepovažuje za obilninu), obsahuje viac vlákniny (10-16 g v závisloti od typu/100 g neurvarenej quinoi)
- ďalej obsahuje horčík, draslík, železo, zinok, fosfor, sodík, vitamín B1, B2, B3, B6 a E