Čokoládová tortička s malinovou omáčkou
Na prvý pohlad dlhý recept, ale vôbec nie komplikovaný. Kto má rád čokoládu (torta chutí výborne aj bez malinovej omáčky - keby ste nemali k dispozícii čerstvé maliny) a/alebo kombináciu chutí čokoláda-maliny, mal by vyskúšať. Môžete pripraviť aj ½ porciu, tak že upečiete iba 1 cesto z polovice ingrediencií a po potom cesto rozrežete na 2 polkruhy. Krém by mal byť dosť tvrdý nato, aby vydržal „váhu“ povrchového cesta aj bez kraja tortovej formy.

Ingrediencie: Na piškóty: 8 dkg kokosovej múky 6 dkg múky z maránty trstinovej (škrobová múčka) 5 dkg nízkotučného kakaa 1 čajová lyžica škorice 1/2 čajová lyžica sóda bikarbóny 6 dkg kokosového oleja kvapky mandľovej arómy sladidlo nahrádzajúce 11 dkg cukru (použila som sladislo 1:4 s zníženým obsahom sacharidov) 1,5 dl kokosového mlieka (použila som vodu + sušené kokosové mlieko) 6 vajíčok
+ kokosový olej na vymastenie formy a kokosová múka na posypanie dna
Na krém: 1 polievková lyžica kokosového oleja 16 dkg čokolády s vysokým obsahom kakaa a so sladidlom 2 polievková lyžica medu 20 dkg smotanového syru
Na malinovú omáčku: 20 dkg čerstvých malín 2 polievkové lyžice medu 1 čajová lyžica konjakovej múky
Postup: 1. Predhrejeme rúru na 175°. 2. Pomiešame kokosovú múku, múku z maranty trstinovej, kakao, škoricu a sóda bikarbónu. 3. Vyšľaháme vajíčka, pridáme sladidlo, mlieko, mandľovú arómu a pomiešame ich. 4. Spojíme zmesi (bod č.1 a bod č. 2) a dôkladne ich pomiešame. 5. Vymastíme formy, dno a kraje posypeme kokosovou múkou. 6. ½ zmesi prelejeme do 1. formy a 2. polovicu do 2. formy (priemer 20-22 cm), pečieme spolu alebo zvlášť (ak máme k dispozícii iba 1 formu) cca 20 minút. 7. Pripravíme krém: roztopíme kokosový olej s medom a s čokoládou (nevaríme!, topíme na min. teplote). 8. Trošku počkáme, aby čokoláda nebola príliš horúca a roztopenú čokoládu pomiešame so smotanovým krémom. 9. Keď sa cestá upiekli, počkáme, kým vychladnú. 10. 1. vrstvu cesta natrieme krémom a vložíme na to 2. vrstvu cesta. 11. Tortičku dáme do chladničky na pol hodinku, aby krém stvrdol. 12. Pripravíme malinovú omáčku: vidličkou rozdrvíme maliny a pomiešame ich s medom a s konjakovou múkou. Omáčku takisto dáme do chladničky na cca pol hodinku.