Špenátové "quesadilla"
…t.j. palacinky so špenátom, z celozrnnej špaldovej múky, plnené mozarella syrom. Ja moc nie som na mäsité jedlá, ale pre mäsožravcov odporúčam šunkovo syrovú plnku. Ňam-ňam :)

Ingrediencie na 4 ks palaciniek: 10 dkg celozrnnej špaldovej múky 1 vajíčko 1 čajová lyžica olivového oleja (v pripade sladkých palacieniek roztopeného kokosového oleja) 2 dl mlieka (alebo kokosového mlieka alebo vody) soľ podľa chuti 2 dkg čerstvého umytého špenátu bez stonky.
Postup: 1. Na 3 min dáme variť špenát do vody, potom ich odcedíme. 2. Pomiešame múku, vajíčko, olivový olej, mlieko, a soľ. 3. Pridáme špenát a sekáčikom rozmixujeme v zmesi špenát. 4. Palacinky pečieme starým známym spôsobom. 5. Keď sa palacinky upiekli, na panvici ich naplníme syrom (a šunkou) a pečieme kým sa syr neroztopí. Môžeme podávať s paradajkovou omáčkou (rozdrvená paradajka, cesnakový pretlak a olivový olej) s kyslou smotanou.