Makovo-jablková, krémová tortička
Potrebujeme:
...na 1. vrstvu:
15 dkg múky (použila som 7,5 dkg celozrnnej a 7,5 dkg múky so zníženým obsahom sacharidov, ale môžete použiť aj 15 dkg celozrnnej múky)
10 dkg masla
Sladilo nahrádzajúce cca 9,5 dkg cukru
...na 2. vrsvu:
10 dkg drveného maku
15 dkg džemu (bez cukru)
3 dkg hrozienok
1,5 dl vody
Kôra 1/2 citrónu
Med podľa sladkosti džemu (ja som pridala +5 dkg medu)
Vanilka/vanilková aróma
...na 3. vrstvu:
25 dkg nastrúhaných/nasekaných jabĺk
½ čajová lyžica škorice
8 dkg medu (+ podľa chuti)
3 dkg hrozienok
5 dkg nasekaných orechov (ja som orechy doma nemala, takže som použila arašidy)
..na 4. vrstvu:
3 žĺtka
0,5 l mlieka
sladidlo nahrádzajúce 4 dkg cukru
vanilka alebo vanilková aróma
4-5 dkg škrobovej múky

Postup:
1. Rukou dôkladne pomiešame ingrediencie na cesto, zabalíme do sáčku a dáme do chladničky na 1 hodinu.
2. Pripravíme 2. vrstvu: pomiešame ingrediencie a v panvici varíme cca 5 min.
3. Pripravíme 3. vrstvu: pomiešame ingrediencie (okrem ovsených otrúb) a v panvici varíme cca 5 min. Až na konci pridáme ovsené otruby a pomiešame.
4. Po hodine vyberieme cesto z chladničky a dno formy (priemer: 20 cm) pretrieme kokosovým olejom a posypeme múkou (kokosová, celozrnná…akú nájdete doma).
5. Na jemne pomúčenej doske cesto vyvaľkáme natenko a formu vyložíme cestom - aj okraj. Možno, že budete vedieť manárbať iba po kúskoch s vyvaľkaným cestom....nevadí, rukou bude treba potom dotvarovať, spojiť kúsky.
6. Nalejeme/vložíme 2 vrstvu na cesto a na to 3. vrstvu. Povrch pekne vyrovnáme.
7. Pečieme v predhriatej rúre na 180° cca 30 min.
8. Keď sa upiekla tortička, pripravíme 4. vrstvu, krém: všetky ingrediencie dôkladne pomiešame a varíme v hrci, kým nedostaneme krémovú konzistenciu. Počkáme, kým krém trošku vychladne, potom nanesieme na povrch.
9. Dáme do chladničky, počkáme pár hodín aby sa chute spojili a môžeme servírovať.
