Prosová (malinová) tortička
Ingrediencie:
25 dkg prosa
1 l mlieka
Štipka soli
Sladidlo nahrádzajúce 8 dkg cukru
3 dkg kokosového oleja
4 vajíčka
Sladidlo nahrádzajúce 24 dkg cukru
25 dkg krémového tvarohu
Štipka vanilky alebo vanilkovej arómy
20 dkg malín (alebo iného ovocia, môže byť aj sušené ovocie)
... na povrch:
1-1,5 dl (malinového) džemu
Nasekané orechy
Postup:
1.Dáme zohriať mlieko so soľou a sladidlom, pridáme proso a varíme, miešame, kým sa nám proso neuvarí. V závislosti od typu prosa, to môže trvať 20-40 min.
2. Varíme, kým sa pšeno nafukuje a zväčšuje svoj objem. Keď je pšeno mäkké vypnite a nechajte dôjsť, podobne ako ryžu. Potom pridáme kokosový olej a pomiešame. Počkáme kým vychladne.
3. Rozdelíme vajíčka.
4. Žĺtka pomiešame so sladidlom, tvarohom a vanilkou.
5. Vyšľaháme bielka.
6. Žĺtkovú zmes pomiešame s prosovým a potom opatrne aj s bielkami.
7. Pridáme maliny, a ešte raz pomiešame.
8. Zmes prelejeme do vymastenej, posypanej formy.
9. Pečieme na 180° cca 55-60 min.
10. Keď vyberieme z rúry, povrch natrejeme džemom a po vychladnutí posypeme orechmi.
11. Krájame až po vychladnutí. Najlepšie je podávať z chladničky.

