Zjednodušený Rákócziho tvarožník
Ingrediencie:
...na korpus:
10 dkg celozrnnej špaldovej múky
5 dkg mandľovej múky
½ čajová lyžica sóda bikarbóny
0,5 dl mlieka
7 dkg kokosového oleja
1 vajíčko
2 žĺtka
Sladidlo nahrádzajúce 8 dkg cukru
+ 2 polievkové lyžice džemu
...na tvarohovú vrstvu:
50 dkg tvarohu
2 žĺtky
1-2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Vanilková aróma
Sladidlo nahrádzajúce 8 dkg cukru
...na povrch:
4 bielka
Sladidlo podľa chuti
1 kávová lyžica citrónovej šťavy
Postup:
1. Predhrejeme rúru na 180° a vymastime, posypeme formu na pečenie (u mňa tortová forma s priemerom 22cm).
2. Pomiešame špaldovú múku, mandľovú múku a sóda bikarbónu.
3. Vyšľaháme vajíčka (1 vajíčko + 2 žĺtky) s roztopeným kokosovým olejom, mliekom a sladidlom.
4. Spojíme zmesi a rukou dôkladne ich pomiešame.
5. Cesto poukladáme na dno formy.
6. Pečieme cca 12 min.
7. Povrch natrejeme džemom (cca 2 polievkové lyžice džemu, nie viac).
8. Pripravíme tvarohový krém: všetky ingrediencie dôkladne pomiešame a dáme na korpus.
9. Pečieme ďalej cca 15 min (5 min z hora a dola, 10 min iba z hora ... aspoň s mojou rúrou sa treba takto zahrať, aby sa dno nepripieklo).
10. Začneme šľahať bielka, pridáme citrónovú šťavu a pomaly aj sladidlo. Šľaháme ďalej, kým bude mať krémovú konzistenciu.
11. Opatrne rozložíme sneh na tvarohovú plnku, povrch vyrovnáme. Znížime teplotu na 120° a pečieme cca 15 min (5 min z hora a dola, 10 min iba z hora).
12. Keď torta vychladla, dáme do chladničky a podávame za studena (s džemom).

