Narodeninová tortička no. 2: Čokoládová krémová tortička
Toto je moja druhá narodeninová tortička, ktorá vnikla iba náhodou. Korpus bol plánovaný pre moju narodeninovú tortu č. 1 (nižšie), ale "nebolo to ono", takže som sa rozhodla pripraviť iný. Tento recept som nechcela ani zverejniť…povedala som si, že z tohoto korpusu spravím niečo chutné pre kolegov do roboty. Keďže pochvál bolo dosť, viacerí si vyžiadali tento recept a ja som sa rozhodla, že aj tento recept si “dám do kopy”.
Žiaľ množstvo sladidla - medu do krémov už si nepamätám, treba koštovať :) Ingrediencie: …na korpus*: 4 dkg kokosovej múky
1 dkg škrobovej múky (tápioka/maránta trstinová)
3 dkg kakaa
8 vajíčok
1 kávová lyžica sódy bikarbóny
1 kávová lyžica škorice
Sladidlo nahrádzajúce 16 dkg cukru
*cesto na korpus môžete pripraviť aj podľa iného receptu na čokoládovú piškótu. Napríklad podľa môjho receptu na „Čokoládový tvaroháčik“... v tomto prípade bude treba zdvojnásobiť množstvá, lebo potrebujeme 2 korpusy. Píšem Vám to preto, lebo ten recept je menej náročný na ingrediencie a viacerí z Vás určite nemáte doma kokosovú múku alebo tie škrobové.
….na 1. vrstvu krému: pudingový prášok na smotanovo-vanilkový puding 4 dl mlieka med podľa chuti prášková želatína na prípravu krémov 12,5 dkg mascarpone syru …na 2. vrstvu krému: 37,5 dkg mascarpone syru 20 dkg bielej čokolády (najlepšie so sladidlom) 2 polievkové lyžice kokosového oleja (alebo masla) štipka instantnej kávy
Postup:
1. Predhrejeme rúru na 175° a vymastíme, posypeme formy (2x, priemer cca 22 cm).
2. Rozdelíme vajíčka.
3. Žĺtka vyšľaháme so sladidlom.
4. Pomiešame kokosovú múku, škrobovú múku a kakao so škoricou a sódou bikarbónou.
5. Vyšľaháme bielka.
6. Pomiešame žĺtkovú zmes a kakaovú, potom opatrne pomiešame zmes s vyšľahaným snehom.
7. Mix prelejeme do foriem a pečieme cca 10-15 min.
8. Keď korpus vychladol, pripravíme 1. vrstvu krému: pripravíme puding s mliekom (4 dl mlieka, nie 5dl, ako návod na sáčku píše) a medom. Keď vychladol puding, mascarpone (12,5 dkg) pomiešame s pudingom. Podľa návodu na sáčku želatíny ju pripravíme a dôkladne pomiešame s pudingovým krémom.
Krém nalejeme na 1. (spodnú) vrstvu korpusu a dáme do chladničky. Pred úplným stvrdnutím vložíme na pudingový krém 2. (hornú vrstvu) korpusu a vrátime tortičku do chladničky.
9. Pripravíme 2. vrstvu krému: čokoládu roztopíme s kokosovým olejom, pridáme kávu a zmes dôkladne pomiešame s mascarpone syrom (37,5 dkg). Možno bude treba dosladiť krém medom – podľa sladkosti čokolády.
Krém dáme na 2. vrstvu korpusu a povrch vyrovnáme.
10. Tortičku vrátime do chladničky na cca 5 hodin, aby sa chute spojili.
