top of page

Makovo-jablkový-tvarohový koláčik

Ingrediencie:

...na korpus:

20 dkg celozrnnej špaldovej múky

3 dkg škrobovej múky (tápioka/maranty trstinová)

5 g psyllium husku

½ kávová lyžica sody bikarbóny

3 dkg kokosového oleja

4 žltky

0,5 dl vody

Sladidko nahrádzajúce 12 dkg cukru (sypké)

...na makovú vrstvu:

15 dkg maku

2,5 dl mlieka (môže byť aj kokosové)

12 dkg nastrúhaných jabĺk

2 polievkové lyžice medu

Sladidlo nahrádzajúce 8 dkg cukru

...na tvarohový krém:

30 dkg tvarohu

1 vajíčko

1 polievková lyžica citrónovej šťavy

Vanilka/vanilková aróma

Sladidlo nahrádzajúce 8 dkg cukru (u mňa erytritol 12 dkg)

...na sneh:

4 bielka

Sladidlo – sypké (u mňa erytritol)

1 čajová lyžica citrónovej šťavy

Postup:

1. Predhrejeme rúru na 180° a vymastime, posypeme formu na pečenie (u mňa tortová forma s priemerom 22cm).

2. Dôkladne pomiešame všetky ingrediencie na korpus – rukou. Kokosový olej musí byť roztopený, ale nie horúci.

3. Cesto poukladáme na dno a kraje formy...rukou/prstami tvarujeme.

4. Pečieme cca 10 min na 180°.

5. Pripravíme makovú vrstvu: všetky ingrediencie pomiešame a v hrnci varíme 5-10 min.

6. Pripravíme tvarohový krém: všetky ingrediencie dôkladne pomiešame.

7. Na korpus dáme makovú vrstvu (povrch vyrovnáme) a na to tvarohovú vrstvu (povrch vyrovnáme).

8. Pečieme na 160°ďalej 15 min + 5 min iba z hora (aspoň s mojou rúrou treba takto „špekulovať“ )

9. Začneme šľahať bielka, pridáme citrónovú šťavu a pomaly aj sladidlo. Šľaháme ďalej, kým bude mať krémovú konzistenciu.

10. Opatrne rozložíme sneh na tvarohovú plnku, povrch vyrovnáme. Pečieme ďalej, kým sneh zostane peknú krémovo-hnedú farbu, na 180° cca 15 min (10 min z hora a dola, 5 min iba z hora).

11. Podávame až po vychladnutí. Najlepšie je dať koláčik do chladničky na niekoľko hodín, aby sa chute spojili.

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

bottom of page