Makovo-jablkový-tvarohový koláčik
Ingrediencie:
...na korpus:
20 dkg celozrnnej špaldovej múky
3 dkg škrobovej múky (tápioka/maranty trstinová)
5 g psyllium husku
½ kávová lyžica sody bikarbóny
3 dkg kokosového oleja
4 žltky
0,5 dl vody
Sladidko nahrádzajúce 12 dkg cukru (sypké)
...na makovú vrstvu:
15 dkg maku
2,5 dl mlieka (môže byť aj kokosové)
12 dkg nastrúhaných jabĺk
2 polievkové lyžice medu
Sladidlo nahrádzajúce 8 dkg cukru
...na tvarohový krém:
30 dkg tvarohu
1 vajíčko
1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Vanilka/vanilková aróma
Sladidlo nahrádzajúce 8 dkg cukru (u mňa erytritol 12 dkg)
...na sneh:
4 bielka
Sladidlo – sypké (u mňa erytritol)
1 čajová lyžica citrónovej šťavy
Postup:
1. Predhrejeme rúru na 180° a vymastime, posypeme formu na pečenie (u mňa tortová forma s priemerom 22cm).
2. Dôkladne pomiešame všetky ingrediencie na korpus – rukou. Kokosový olej musí byť roztopený, ale nie horúci.
3. Cesto poukladáme na dno a kraje formy...rukou/prstami tvarujeme.
4. Pečieme cca 10 min na 180°.
5. Pripravíme makovú vrstvu: všetky ingrediencie pomiešame a v hrnci varíme 5-10 min.
6. Pripravíme tvarohový krém: všetky ingrediencie dôkladne pomiešame.
7. Na korpus dáme makovú vrstvu (povrch vyrovnáme) a na to tvarohovú vrstvu (povrch vyrovnáme).
8. Pečieme na 160°ďalej 15 min + 5 min iba z hora (aspoň s mojou rúrou treba takto „špekulovať“ )
9. Začneme šľahať bielka, pridáme citrónovú šťavu a pomaly aj sladidlo. Šľaháme ďalej, kým bude mať krémovú konzistenciu.
10. Opatrne rozložíme sneh na tvarohovú plnku, povrch vyrovnáme. Pečieme ďalej, kým sneh zostane peknú krémovo-hnedú farbu, na 180° cca 15 min (10 min z hora a dola, 5 min iba z hora).
11. Podávame až po vychladnutí. Najlepšie je dať koláčik do chladničky na niekoľko hodín, aby sa chute spojili.


