Quiche z celozrnnej špaldovej múky
Quiche väčšinou pripravím, keď čakáme hostí. Veľa ľudí nepozná túto francúzku dobrotu, hlavne tí to veľmi ocenia...niečo iné než obložené chlebíky J
Quiche môžeme podávať za studena alebo teplého a plnkou môže byť hocičo: mäso, šunka, zeleniny, rôzne typy syru, rôzne koreniny...možností je neúrekom.
Tentoraz som pripravila iba ½ porciu – obed pre dvoch, v tortovej forme s priemerom 18 cm. Takže, ak urobíte quiche v ozajstnej forme na quiche (v vlnenými hranami), odporúčam dvojnásobiť toto množstvo.
Ingrediencie:
10 dkg celozrnnej špaldovej múky (podľa mňa aj iná múka, napr. bezlepková je ok)
1 dkg škrobovej múky (u mňa tapioka)
1 štipka sódy bikarbóny
1 štipka psyllium husku
1 dkg roztopeného kokosového oleja
2 žĺtky
1 kávová lyžica soli
2-3 polievkové lyžice vody
...moja plnka:
6 dkg brokolice
6 dkg hlivy
10 dkg mozarella syru (vo vode)
5 dkg mozarella syru (tvrdého)
1 vajíčko + 1 bielko
1 dl smotany
Cibula a cesnak
Soľ, oregáno, koreniny
Postup:
1. Predhrejeme rúru na 175°.
2. Vymastíme (kokosovým olejom alebo maslom) a posypeme formu.
3. Ingrediencie na korpus dôkladne pomiešame.
4. Potom cesto rozvaľkáme (navrhujem medzi dvoma papiermi na pečenie) na pomúčenej doske na kruh. Cestom vystelieme vymastenú a vysypanú formu (u mňa výška okraja cca 3 cm), dno poprepichujeme vidličkou.
5. Cesto dáme piecť na cca 6 minút do rúry.
6. Pripravíme plnku: najprv vyšľaháme vajíčko, bielko, koreniny, cesnakový pretlak, smotanu s nastrúhanou mozzarellou.
7. Keď sme kopus vybrali z rúry, vložíme do nej mix zeleniny a mozarella syru (z vody).
8. Na mix zeleniny nalejeme smotanovú zmes.
9. Pečieme ďalej na 180° cca 25 minút.

