Paleo flodni

Asi každý z Vás pozná tento nepochybne veľmi chutný tradičný múčnik židovskej kuchyne. Ja ho jednoducho zbožňujem, ale keď ho mamina na Vianoce upečie, nikdy z neho nejem a to kvôli bielej múke a cukru, ktoré obsahuje.

Moja tvorba - paleoflodni :) - je dosť sýty takže ozaj opatrne …jeden kúsok a ste full…kvôli mandľovej múke, kokosovému oleju, maku a orechov. Každopádne nepatrí medzi tie lightovejšie recepty v mojom repertoári :), ale je chutný, bezlepkový, bezlaktózový a bez cukru. Použila som iba sladidlo na dochutenie, ale odporúčam aj med na dosladenie plnkov, ale potom bude treba o to menej mlieka.

Flodni som piekla, s tým, že keďže z toho bude veľa, potom dám aj iným okoštovať...ale za 1,5 dňa sme jedli celú porciu štyria, nebolo čo rozdať J.

+ešte na margo…dopustila som sa takej “chyby", že jablková vrstva nebola taká hrubá ako ostatné….potrebovalo by to viac jabĺk. Ale recept je už napísaný so správnymi množstvami…upiecť sa mi to znova nechcelo kvôli tejto “chybičke” :)

Takže na cesto potrebujeme:

...na cesto:

20 dkg mandľovej múky

15 dkg kokosovej múky

3 vajíčka

štipka sóda bikarbóny

15 dkg kokosového oleja (+ak cesto bude príliš suché, ešte bude treba pridať trošku oleja)

Sladidlo nahrádzajúce 8 dkg cukru

…na makovú plnku:

15 dkg maku

2,5 dl kokosového mlieka

kôra 1/2 citrónu

2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

Sladidlo nahrádzajúce 13-14 dkg cukru

1 hŕstka hrozienok

…na orechovú plnku:

15 dkg jemne nasekaných orechov

1,2 dl kokosového mlieka

kôra 1/2 pomaranča

1-2 polievkové lyžice pomarančovej šťavy (1 ak pridáte aj rum, 2 bez rumu)

rum (možno vynechať)

Sladidlo nahrádzajúce 14-15 dkg cukru

2 hŕstky hrozienok

…na jablkovú vrstvu:

60 dkg nastrúhaného jablka

2 polievkové lyžice citrónovej šťavy

vanilka alebo vanilková aróma

2 kávové lyžice škorice

sladidlo nahrádzajúce 3 dkg cukru

1 polievková lyžica kokosového oleja

…pod plnky:

broskyňový džem (bez cukru)

+ odporúčam ku každej hotovej plnke pridať ešte 1-1-1 polievkovú lyžicu psyllium husku, aby sa hotový zákusok krajšie krájal

Postup:

  1. Dôkladne pomiešame rukou ingrediencie na cesto (kokosový olej netreba roztopiť).

  2. Rozdelíme cesto na 4 rovnaké časti a rozvaľkáme jednotlivé vrstvy cestá medzi 2 papiermi na pečenie. Tento bod je dosť nervovo náročný, kedže cesto treba tvarovať podľa veľkosti a tvaru formy J. Veľkosť mojej silikónovej formy je cca 20*25 cm.

  3. Pripravíme makovú plnku: trošku „povaríme mak“ so všetkými ďalšími ingredienciami.

  4. Pripravíme orechovú plnku: postup je rovnaký ako v prípade makovej plnky.

  5. Pripravíme jablkovú plnku: trošku ich povaríme v hrnci na kokosovom oleji. Cieľom je, aby sa odparila väčšinu vody z jabĺk.

  6. Ako som písala vyššie, odporúčam ku každej hotovej plnke pridať ešte 1-1-1 polievkovú lyžicu psyllium husku, aby sa hotový zákusok krajšie krájal.

  7. Predhrejeme rúru na 175°.

  8. Prvú vrstvu cesta dáme na dno formy, natrejeme džemom, na to dáme makovú plnku, povrch vyrovnáme...takto pokračujeme aj s ďalším vrstvom cesta, potom džem, orechová plnka, cesto, džem, jablková plnka a opäť cesto.

  9. Pečieme na 175°...fuh zabudla som napísať :/, ale minimálne pol hodinu bude treba piecť. Radšej kontrolujte každých 10 min.

Dobrú chuť! :)

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

Kategórie
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now