„Karamelová“ tortička
...t.j. datľová :)
Ingrediencie:
...na cesto:
10 dkg datlí – cca 30 minút (alebo aj deň dopredu) zalejeme datle s 10 dkg vody
3 dkg kokosovej múky
2 dkg mandľovej múky
2 dkg škrobovej múky (u mňa tápioka)
1 dkg kakaa
1 kávová lyžica sódy bikarbóny
1 kávová lyžica škorice
2 dkg kokosového oleja
5 vajíčok
Sladidlo nahrádzajúce 6 dkg cukru
...na krém:
10 dkg datlí – cca 30 minút (alebo aj deň dopredu) zalejeme datle s 10 dkg vody
3 vajíčka
3 dl kokosového mlieka
2,5 dkg škrobovej múky (u mňa tápioka)
Sladidlo nahrádzajúce 4 dkg cukru
1 dkg paleo želatíny (alebo inej želatíny, ale vtedy sa možno zmení aj spôsob prípravy – treba prečítať návod)
...na povrch:
Cca 4 dkg čokolády bez cukru s vysokým obsahom kakaa
1-2 polievkové lyžice kokosového oleja
Postup:
1. 10+10 dkg datlí dáme do 10+10 dkg vody na minimálne 30 minút – ako píšem vyššie.
2. Datle vo vode rozmixujeme. Dostaneme 2x 20 dkg „karamelového krému“.
3. Pomiešame múky, škrob, kakao, sóda bikarbónu a škoricu.
4. Rozdelíme vajíčka (5 ks).
5. Žĺtka vyšľaháme so sladidlom, roztopeným kokosovým olejom a s karamelovým krémom (1x20 dkg iba!).
6. Suché ingrediencie pomiešame so žltkovou-karamelovou zmesou (nižšie to nazývam ako mix).
7. Vyšľaháme bielka.
8. ½ snehu pomiešame s „mixom“ a potom pridáme aj druhú polovicu snehu a opatrne pomiešame.
9. Zmes prelejeme do vymastenej posypanej tortovej formy (priemer cca 23 cm).
10. Pečieme na 175° cca 25 minút.
11. Pripravíme krém: rozdelíme vajíčka.
12. Žĺtka pomiešame so sladidlom, mliekom, škrobom, „karamelovým krémom“ (20 dkg) a želatínou. Ak nemáte paleo želatínu, prečítajte návod prípravy na sáčku!
13. Bielka vyšľaháme....sneh ešte NEpomiešame s krémom.
14. V hrnci začneme variť krém (vlastne zatiaľ iba tekutinu :)), kým nedostaneme krémovú konzistenciu. Vypneme sporák.
15. Pridáme sneh a dôkladne ale opatrne ho pomiešame.
16. Krém dáme na cesto, povrch vyrovnáme a tortu dáme do chladničky na cca 6-10 hodín (podľa typu želatíny). Ja som tortu pripravila večer a dokončila ráno.
17. Takže po stuhnutí krému, roztopíme čokoládu s kokosovým olejom a nanesieme na povrch tortičky. Pozor, nech nie je čokoláda príliž horúca! Na tento postup som požila maslovačku :).
18. Vrátime tortu do chladničky, kým čokoláda nestuhne. Tortu krájame horúcim nožom.

