Clafoutis – Hruškovo-mandľový koláč
Trošku niečo iné/nové na dnes...jednoduchý a rýchly recept, ktorý som našla na stránke jednej paleo blogerky (link nižšie). Piekla som to večer, jednu porciu som zobrala do roboty, ďalšiu zabalila priateľovi a keď som sa vrátila z roboty zákusky už neboli :). Namiesto hrušky môžete používať aj jablká a a iné ovocie. Ak dobre viem ozajstný Clafoutis sa pečie s čerešňami.

Ingrediencie:
4 vajíčka
5-6 dkg agáve alebo medu
13 dkg COCOMAS – kokosová smotana (podľa mňa môže byť aj jednoduchá smotana alebo jogurt)
5,5 dkg masla
4,5 dkg mandľovej múky
1,2 čajová lyžica škorice
2-3 väčšie hrušky
Štipka sódy bikarbóny
Postup:
1. Vymastíme a posypeme formu. Použila som keramickú formu na koláče s priemerom 22 cm, ako to píše aj pôvodný recept.
2. Predhrejeme rúru na 175°.
3. Nakrájame hrušky podľa fotky (nižšie), kúsky poukladáme (u mňa 2-3 vrstvi).
4. Dôkladne vyšľaháme vajíčka s agáve (alebo medom), postupne pridáme aj ostané ingrediencie: COCOMAS kokosovú smotanu, roztopené maslo, mandľovú múku, sódu bikarbónu a škoricu. Zmes dôkladne pomiešame.
5. Zmes nalejeme na hrušky. Nezľaknite sa ak výška tekutej zmesi bude nižšie než kúsky hrušky :)
6. Pečieme na 175° cca 55-65 minút. My sme zjedli za studena, vtedy sa to lepšie krája, ale podľa mňa aj za horúca chutí super, napríklad s vanilkovou zmrzlinou (bez cukru :P). Viem si k tomu predstaviť ešte smotanu alebo šľahačku. Dobrú chuť ;)


Zdroj: http://elanaspantry.com/pear-clafoutis/