Jablkový koláč s vanilkovým pudingom
Pre info môj vanilkový puding má takú nezvyčajnú farbu, lebo som použila vodu namiesto mlieka. Namiesto pudingového prášku môžete pripraviť aj vlastný puding zo žĺtkov a mlieka.
Ingrediencie (veľkosť mojej okrúhlej tortovej formy je cca 16 cm, takže ak máte väčšiu formu (napr. 22-23 cm), odporúčaj aj zdvojnásobiť množstvá):
...na korpus:
4 dkg kokosovej múky
3 dkg škrobovej múky (u mňa tápioka)
3 žĺtka
3 dkg medu
1,5 dkg kokosového oleja (roztopeného)
Štipka sódy bikarbóny
...na jablkovú plnku:
40 dkg nastrúhaného jablka
2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
1 kávová lyžica škorice
5 dkg medu
2 dkg kokosového oleja + 1 polievková lyžica
1,5 dkg psyllium husku
Postup:
1. Predhrejeme rúru na 175°.
2. Pomiešame ingrediencie na korpus a cestom vyctelíme vymastenú a posypanú formu do výšky 1-2 cm. Ja som najprv vyvaľkala cesto medzi dvoma papiermi na pečenie a po kúskoch dala do formy.
3. Pečieme cca 7 minút.
4. Pripravíme plnku: v hrnci trošku na kokosovom oleji trošku povaríme nastrúhané jablka s citrónovou šťavou.
5. Pridáme škoricu, med a 2 dkg kokosového oleja. Potom pridáme aj psyllium husk.
6. Plnku dáme na korpus, povrch vyrovnáme a pečieme ďalej cca 10 minút.
7. Koláč sa lepšie krája za studena.
8. Pripravíme vanilkový puding (buď z práškového pudingu alebo vlastný – link na recept viď vyššie).

***
Paleo Jablkový koláč a´la Zuzany...natrela koláč vyšlahaným snehom z extra bielkov:
