Paleo makówki torta
Ingrediencie:
...na cesto:
6 vajíčok
6 dkg mandľovej múky
Sladidlo nahrádzajúce 7,5 dkg cukru
Kvapky citrónovej šťavy
Štipka sóda bikarbóny
...na makové vrstvy:
6 dkg mletého maku
Sladidlo nahrádzajúce 4 dkg cukru
med (ak chcete vynechať med, pridajte ešte sladidlo k maku)
+ hrozienka (ja som hrozienka zabudla/vynechala, ale ak ich máte radi, pridajte ;))
...na vanilkový krém:
Môžete pripraviť vanilkový krém aj z prášku na puding. To je ten jednoduchejší spôsob. K prášku na 5 dl mlieka, pridajte iba 4 dl (+ sladidlo a rum ak treba) a dôkladne pomiešajte. Pre tých, ktorý nechcú vyhodiť 5 žĺtkov a pre tých ktorý chcú na 100% paleo dobrotu a nemajú paleo pudingový prášok (dosť ťažké zohnať), radšej odporúčam tento recept na vanilkový krém:
5 žĺtkov
4 dl kokosového mlieka
Sladidlo nahrádzajúce 5-6 dkg cukru
Vanilka alebo vanilková aróma
1 dkg paleo želatíny (Aj iná želatína je ok, ale môže sa zmeniť postup prípravy. Ak nemáte paleo želatínu, odporúčam želatínu a prípravu krémov. Ak máte iba práškovú želatínu, tú bude treba roztopiť v hrnci s mliekom na miernom ohni)
Rum (podľa chuti – možno vynechať)
...na povrch:
5 bielkov
Sladidlo nahrádzajúce 4 dkg cukru
Kvapky citrónovej šťavy
Postup:
1. Predhrejeme rúru na 175°.
2. Rozdelíme vajíčka.
3. Žĺtky vyšľaháme so sladidlom a s kvapkami citrónovej šťavy.
4. K žĺtkovej zmesi pridáme mandľovú múku a sódu bikarbónu.
5. Zmes prelejeme na plech s papierom na pečenie a pečieme na 175° cca 10 minút.
6. Rozrežeme cesto na menšie a väčšie kúsky.
7. Trošku viac než polovicu poukladáme na povrch vymastenej a posypanej tortovej formy (priemer cca 22-23 cm).
8. Posypeme polovicou makovo-sladidlovej zmesi (a hrozienkami).
9. Zalejeme vanilkovým krémom (cca 1/3 tekutiny). Dajte na to pozor, aby ste zvolili takú formu, z ktorej tekutina nevyteká....na dne mojej rúry žiaľ boli kvapky vanilkového krému :/.
10. Ďalej nasledujú opäť (zvyšok) kúsky cesta a potom makový posyp a hrozienka a naposledy vanilkový krém.
11. Pečieme na 175° cca 20 minút.
12. Medzitým vyšľaháme bielka so sladidlom a citrónovou šťavou.
13. Po 20 minút pečenia, dáme na povrch sneh, povrch upravíme a pečieme ďalej cca 10-15 minút.
