Orechovo-jablkový zákusok
Priateľ sa ma pýta: „Tento zákusok nie je ten zdravý, že? Aj moja mama zvykne také pripraviť...a ja ho zbožňujem?“ A ja: „ale je zdravá...bez bielej múky a cukru...ako sa patrí :)“. Pre tých ktorý to ešte nevedia, mojím najväčším kritikom je môj priateľ...čo jemu chutí, musí byť dobré.
Kto má rád výraznú chuť orechov, určite bude mať rád aj túto dobrotu ;)
Ingrediencie:
...na cesto:
30 dkg jemne nasekaných orechov
1 kávová lyžica sóda bikarbóny
4 vajíčka
10 dkg hrozienok
3 jablka (u mňa hmotnosť nastrúhaných jabĺk bola 44 dkg)
½ kávová lyžica škorice
½ -1 kávová lyžica medovníkového korenia
Štipka vanilky
Kôra 1 citrónu
Sladidlo nahrádzajúce 16 dkg cukru
...na povrch:
Džem
5 dkg čokolády s vysokým obsahom kakaa + 1 polievková lyžica kokosového oleja
Postup:
1. Predhrejeme rúru na 175°.
2. Pomiešame ingrediencie na cesto (okrem nastrúhaných jabĺk a hrozienok – tie pridáme až na konci).
3. Pridáme nastrúhané jablka a hrozienka.
4. Zmes prelejeme do vymastenej posypanej formy (veľkosť moje cca 20*22 cm).
5. Pečieme na 175° cca 40 minút.
6. Hneď ako vyberieme zákusok z rúry, povrch natrejeme džemom.
7. Až po vychladnutí povrch pokvapkáme roztopenou zmesou čokolády a kokosového oleja.
8. Počkáme kým čokoláda zatuhne a môžeme krájať ;)
