Celozrnné bagety
Viacerí tvrdia, že iba z celozrnnej múky sa nedajú upiecť chutné múčniky...ja som si istá, že sa dá :) Možno už moje chuťové bunky sú pretransformované na zdravú stravu, ale tieto bagety mi (nielen mne) velice chutia... chrumkavá kôra, mäkké vnútro...čo iné by malo chýbať? ;)
Ingrediencie (2 ks)
25 dkg celozrnnej špaldovej múky
½ sáčku instantného droždia
1 čajová lyžica soli
1 čajová lyžica kokosového cukru
1 polievková lyžica olivového oleja
1,5 dl mlieka
Finálne cesto nebude až tak husté, preto je lepšie mať nejakú formu na bagety alebo upiecť cesto vo forme na chlieb.
Postup:
1. Dôkladne pomiešame múku, droždie a soľ.
2. Zohrejeme mlieko a necháme v ňom roztopiť kokosový cukor. Pridáme aj olej.
3. Spojíme zmesi a pracujeme s cestom cca 10 minút.
4. Potom dáme cesto vykysnúť na teplé miesto na hodinku. Ja hrniec väčšinou dám do rúry na 50°.
5. Z vykysnutého cesta tvarujeme bagety (alebo v prípade chleba, chlieb :)) a dáme na papier na pečenie na/do formy na bagety. Ja mám ináč takú:

6. Necháme bagety ďalej kvasiť cca 10-15 minút.
7. Predhrejeme rúru na 190° a pečieme bagety cca 30 minút (ak si dobre pamätám – takže radšej kontrolujte :))


