Celozrnné bejgli
...na cesto:
12 dkg múky z ovsených vločiek
10 dkg celozrnnej špajľovej múky
1-1,5 dkg pšeničného gluténu/lepku
1 sáčok instantného droždia
1 vajíčko
10 dkg masla
3 dkg kokosového cukru (alebo iné sladidlo – môže byť aj tekuté, ale vtedy bude treba pridať menej mlieka)
Štipka soli
1-1,5 dkg mlieka (1-2 polievkové lyžice)
...na plnku*:
20 dkg orechov
6 dkg mlieka
5 dkg (broskyňového) džemu
Sladidlo podľa sladkosti džemu (u mňa 8-10 dkg kokosového cukru)
*ako vidíte plnkou som nešporila :) Ak až tak nechcete naplniť koláč, použite 2/3 ingrediencií na plnku
Postup:
1. Pomiešame suché ingrediencie: múky, lepok, droždie, soľ a sladidlo.
2. Pridáme aj ďalšie ingrediencie: maslo, vajíčko a mlieko a dôkladne pomiešame rukou.
3. Cesto necháme na teplom mieste, kým pripravíme plnku.
4. Všetky ingrediencie na plnku dôkladne pomiešame.
5. Cesto rozvaľkáme medzi 2 papiermi na pečenie. Tvarujeme, upravíme.
6. Povrch natrieme plnkou. Pomocou papiera na pečenie zrolujeme cesto.
7. Vrátime bejgli na to teplé miesto a ešte necháme kvasiť cca 15 minút.
8. Predhrejeme rúru na 175°.
9. Pečieme cca 15-20 minút.
Začneme krájať až po vychladnutí.


