Pavie oči
Tento recept sviatočnej dobroty Vám zverejním kvôli tomu, aby ste videli, že sa to dá aj bez bielej múky a cukru... Nahraďte bielu múku celozrnným a biely cukor kvalitným sladidlom (med, kokosový múka, xillit, eritrit, atď.) aj pri pečení Vianočných dobrôt!
Ingrediencie (2 ks):
...na cesto:
20 dkg celozrnnej špaldovej múky
1 kávová lyžica sóda bikarbóny
6 dkg masla
5 dkg bieleho jogurtu (použila som sójový)
2 žĺtka
Sladidlo nahrádzajúce 7 dkg cukru
...na orechovú plnku:
10 dkg jemne nasekaných orechov
2 bielka
Sladidlo nahrádzajúce 8 dkg cukru
...ďalej:
Ovocie a/alebo džem
+ sladidlo/med poľa chuti
...na povrch:
½ žĺtka
1 čajová lyžica bieleho jogurtu
Postup:
1. Rukou dôkladne pomiešame ingrediencie na cesto.
2. Rozvaľkáme – tvarujeme 1 (a potom rozrežeme na 2 rovnaké časti, lebo lepšie sa pracuje takto s cestom) obdĺžnik.
3. Kraje naplníme ovocím a/alebo džemom. Keďže samotné ovocie po pečení nie je až také sladké, v prípade, ak použijete ovocie, navrhujem ho pokvapkať medom alebo posypať sladidlom.
4. Zrolujeme kraje.
5. Vyšľaháme bielka.
6. K snehu pridáme nasekané orechy a sladidlo a opatrne pomiešame.
7. Naplníme zmesou stred zákaziek.
8. Povrch cesta natrejeme zmesou žĺtka a jogurtu.
9. Pečieme v predhriatej rúre na 180-200° cca 10-15 minút.


