Sviatočná krémovo-orechová torta
Tento recept mám od jednej kamošky, neviem kde ho ona našla. Na prvý pohľad sa Vám príprava môže zdať komplikovane, ale vôbec nie je až taká komplikovaná. A tá chuť....:)
Ingrediencie:
...na kopus:
5 bielka (podľa pôvodného receptu 4, ale do mojej tortovej formy s priemerom 23 cm, treba tých 5 bielkov)
32 dkg jemne nasekaných orechov
Sladidlo nahrádzajúce 12 dkg cukru
...na krém:
5 žĺtok (podľa pôvodného receptu 4)
4 dkg škrobu (z kukuričného 4 dkg treba, z tápioka škrobu 1,5x – 2x toľko; ja so použila 5 dkg tapioka škrobu + 1 polievkovú lyžicu konjakovej múky)
2 dl mlieka
Sladidlo nahrádzajúce 10 dkg cukru (použila som 14 dkg medu)
25 dkg mascarpone
Vanilka alebo vanilková aróma
...na smotanovú vrstvu:
1,8 dl smotany na šľahanie (podľa pôvodného receptu 2 dl)
25 dkg mascarpone
1 sáčok želatíny (použila som 1 dkg paleo želatíny)
...na povrch:
2 polievkové lyžice orechov
2 polievkové lyžice kokosového cukru (môžete nahradiť medom)
2 polievkové lyžice medu
10 dkg čokolády bez cukru s vysokým obsahom kakaa
1 polievková lyžica kokosového oleja
Postup:
1. Predhrejeme rúru na 170°.
2. Rozdelíme vajíčka.
3. Orechy pomiešame so sladidlom.
4. Bielka vyšľaháme a sneh opatrne pomiešame s orechovou zmesou.
5. V 2 tortových formách upečieme 2 kruhy cesta (10-15 minút).
6. Ingrediencie na krém (okrem mascarpone) dôkladne pomiešame a v hrnci nad parou uvaríme – kým nedostaneme hustejší krém.
7. Počkáme kým krém vychladne a až potom ho pomiešame s mascarpone.
8. Smotanu vyšľaháme, pridáme želatínu a mascarpone – podľa popisu na sáčku. Ja som pripravila želatínu v 0,5 l mlieku, lebo podľa popisu to tak trebalo J
9. Pridáme mascarpone a dôkladne pomiešame.
10.V hrnci karamelizujeme orechy s medom a kokosovým cukrom.
11. Čokoládu roztopíme s kokosovým olejom.
12. Zostavíme tortu: 1. vrstva korpus, 2. ½ krému, 3. korpus, 4. zvyšok krému, 5. smotanová vrstva, 6. karamelozované orechy, 7. čokoláda.
Tortu treba dať na aspoň pol dňa do chladničky, aby sa chute spojili.

