top of page

Sviatočná krémovo-orechová torta

Tento recept mám od jednej kamošky, neviem kde ho ona našla. Na prvý pohľad sa Vám príprava môže zdať komplikovane, ale vôbec nie je až taká komplikovaná. A tá chuť....:)

Ingrediencie:

...na kopus:

5 bielka (podľa pôvodného receptu 4, ale do mojej tortovej formy s priemerom 23 cm, treba tých 5 bielkov)

32 dkg jemne nasekaných orechov

Sladidlo nahrádzajúce 12 dkg cukru

...na krém:

5 žĺtok (podľa pôvodného receptu 4)

4 dkg škrobu (z kukuričného 4 dkg treba, z tápioka škrobu 1,5x – 2x toľko; ja so použila 5 dkg tapioka škrobu + 1 polievkovú lyžicu konjakovej múky)

2 dl mlieka

Sladidlo nahrádzajúce 10 dkg cukru (použila som 14 dkg medu)

25 dkg mascarpone

Vanilka alebo vanilková aróma

...na smotanovú vrstvu:

1,8 dl smotany na šľahanie (podľa pôvodného receptu 2 dl)

25 dkg mascarpone

1 sáčok želatíny (použila som 1 dkg paleo želatíny)

...na povrch:

2 polievkové lyžice orechov

2 polievkové lyžice kokosového cukru (môžete nahradiť medom)

2 polievkové lyžice medu

10 dkg čokolády bez cukru s vysokým obsahom kakaa

1 polievková lyžica kokosového oleja

Postup:

1. Predhrejeme rúru na 170°.

2. Rozdelíme vajíčka.

3. Orechy pomiešame so sladidlom.

4. Bielka vyšľaháme a sneh opatrne pomiešame s orechovou zmesou.

5. V 2 tortových formách upečieme 2 kruhy cesta (10-15 minút).

6. Ingrediencie na krém (okrem mascarpone) dôkladne pomiešame a v hrnci nad parou uvaríme – kým nedostaneme hustejší krém.

7. Počkáme kým krém vychladne a až potom ho pomiešame s mascarpone.

8. Smotanu vyšľaháme, pridáme želatínu a mascarpone – podľa popisu na sáčku. Ja som pripravila želatínu v 0,5 l mlieku, lebo podľa popisu to tak trebalo J

9. Pridáme mascarpone a dôkladne pomiešame.

10.V hrnci karamelizujeme orechy s medom a kokosovým cukrom.

11. Čokoládu roztopíme s kokosovým olejom.

12. Zostavíme tortu: 1. vrstva korpus, 2. ½ krému, 3. korpus, 4. zvyšok krému, 5. smotanová vrstva, 6. karamelozované orechy, 7. čokoláda.

Tortu treba dať na aspoň pol dňa do chladničky, aby sa chute spojili.

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

bottom of page