Mäkučké, celozrnné rožky alebo pizza

February 19, 2016

... chutné a zdravé...čo iné by ste chceli? Udporúčam! :)

 

Na 4 rožky potrebujeme:

20 dkg celozrnnej špaldovej múky (odporúčam preosievať)

10 dkg múky z ovsených vločiek (odporúčam preosievať)

2 dkg pšeničného lepku (ak nemáte môžete nahradiť špaldovou múkou, každopádne je ale lepšie používať lepok)

2 dkg srvátky (odporúčam preosievať)

8 g soli

½ sáčka instantného droždia

6 dkg masla (roztopeného)

5 dkg bieleho jogurtu

8 g kokosového cukru (môže byť aj hnedý, brezový, atď.)

1-1,5 dl vlažnej vody (pridala som 1,3 dl – množstvo závisí od typu múk)

 

Postup:

1. Pomiešame múky, lepok, srvátku, soľ a droždie. 

2. Pridáme maslo a jogurt. 

3. Cukor necháme rozpustiť vo vode....až potom pridáme k ostatným prísadám.

4. Dôkladne pomiešame rukou alebo ešte lepšie kuchynským robotom. Cesto by sa nemalo lepiť, ale ani by nemalo byť príliš husté.

5. Na teplom mieste (ja vždy v rúre na 50°) necháme kvasiť cca hodinu. 

6. Rozdelíme cesto na 4 rovnaké časti/guľky.

7. Jednotlivé časti rozvaľkáme (do tvaru ováľa) a zrolujeme.  Cesto by sa kvôli maslu nemalo lepiť ani pri rozvaľkaní. 

8. Rožky tvarujeme, upravíme tvar ak treba, poukladáme ich na papier na pečenie. 

9. Pokryjeme ich handrou a necháme ich ďalej kvasiť cca pol hodinu.

10. Predhrejeme rúru na 175° a pečieme ich cca 20-25 minút.

 

Z cesta môžete upiecť aj pizzu (2 stredne veľké kruhy z tohto množstva). Postup je rovnaký ako pri rožkoch, len treba najprv piecť cesto cca 10 minút, potom obložiť a piecť ďalej. 

 

 

 

 

Please reload

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now