Mäkučké, celozrnné rožky alebo pizza
... chutné a zdravé...čo iné by ste chceli? Udporúčam! :)
Na 4 rožky potrebujeme:
20 dkg celozrnnej špaldovej múky (odporúčam preosievať)
10 dkg múky z ovsených vločiek (odporúčam preosievať)
2 dkg pšeničného lepku (ak nemáte môžete nahradiť špaldovou múkou, každopádne je ale lepšie používať lepok)
2 dkg srvátky (odporúčam preosievať)
8 g soli
½ sáčka instantného droždia
6 dkg masla (roztopeného)
5 dkg bieleho jogurtu
8 g kokosového cukru (môže byť aj hnedý, brezový, atď.)
1-1,5 dl vlažnej vody (pridala som 1,3 dl – množstvo závisí od typu múk)
Postup:
1. Pomiešame múky, lepok, srvátku, soľ a droždie.
2. Pridáme maslo a jogurt.
3. Cukor necháme rozpustiť vo vode....až potom pridáme k ostatným prísadám.
4. Dôkladne pomiešame rukou alebo ešte lepšie kuchynským robotom. Cesto by sa nemalo lepiť, ale ani by nemalo byť príliš husté.
5. Na teplom mieste (ja vždy v rúre na 50°) necháme kvasiť cca hodinu.
6. Rozdelíme cesto na 4 rovnaké časti/guľky.
7. Jednotlivé časti rozvaľkáme (do tvaru ováľa) a zrolujeme. Cesto by sa kvôli maslu nemalo lepiť ani pri rozvaľkaní.
8. Rožky tvarujeme, upravíme tvar ak treba, poukladáme ich na papier na pečenie.
9. Pokryjeme ich handrou a necháme ich ďalej kvasiť cca pol hodinu.
10. Predhrejeme rúru na 175° a pečieme ich cca 20-25 minút.
Z cesta môžete upiecť aj pizzu (2 stredne veľké kruhy z tohto množstva). Postup je rovnaký ako pri rožkoch, len treba najprv piecť cesto cca 10 minút, potom obložiť a piecť ďalej.