Celozrnný chlieb
Upiecť dobrý chlieb z celozrnnej múky je ťažké...hlavne keď máme také očakávania ako v prípade chleba z bielej múky.
Dávnejšie, keď moja mama piekla chlieb z celozrnnej múky, pridala aj trošku bielej múky aby ten chlieb nebol taký tuhý. Môj chlieb sa piekol zo 100%-nej celozrnnej múky, aj chuťovo je lepší, ako ten pôvodný s bielou múkou.
Ingrediencie:
50 dkg celozrnnej špaldovej múky
18 g soli
6 dkg sušenej srvátky (sladkej)
3 dkg kokosového oleja
1 kávová lyžica kokosového cukru
1 sáčok sušeného droždia
Koreniny (našla som zmes korenín na chlieb, ktorá obsahuje: koriander, rascu a fenikel)
2,5-3 dl vody (ja pridávam presne 2,75 dl vody)
Postup:
1. Pomiešame múku, srvátku, soľ, koreniny a droždie.
2. Vo vlažnej vode (najprv 2 dl vody) rozpustíme kokosový cukor.
3. K múčnej zmesi pridáme roztopený kokosový olej a vodu. Ak treba, pridáme aj zvyšok vody (0,75 dl).
4. Dôkladne pomiešame rukou alebo ešte lepšie kuchynským robotom.
5. Cesto necháme kvasiť cca hodinu – ja osobne vždy v rúre na najmenšej teplote.
6. Cesto trošku rozvaľkáme, zrolujeme a dáme do vymastenej, posypanej formy.
7. Cesto pokryjeme handrou a necháme ďalej kvasiť cca hodinku.
8. Povrch môžeme potrieť vajíčkom a posypať semienkami.
9. Predhrejeme rúru na 180° a pečieme chlieb cca 40-50 minút.
