top of page

Celozrnný chlieb

Upiecť dobrý chlieb z celozrnnej múky je ťažké...hlavne keď máme také očakávania ako v prípade chleba z bielej múky.

Dávnejšie, keď moja mama piekla chlieb z celozrnnej múky, pridala aj trošku bielej múky aby ten chlieb nebol taký tuhý. Môj chlieb sa piekol zo 100%-nej celozrnnej múky, aj chuťovo je lepší, ako ten pôvodný s bielou múkou.

Ingrediencie:

50 dkg celozrnnej špaldovej múky

18 g soli

6 dkg sušenej srvátky (sladkej)

3 dkg kokosového oleja

1 kávová lyžica kokosového cukru

1 sáčok sušeného droždia

Koreniny (našla som zmes korenín na chlieb, ktorá obsahuje: koriander, rascu a fenikel)

2,5-3 dl vody (ja pridávam presne 2,75 dl vody)

Postup:

1. Pomiešame múku, srvátku, soľ, koreniny a droždie.

2. Vo vlažnej vode (najprv 2 dl vody) rozpustíme kokosový cukor.

3. K múčnej zmesi pridáme roztopený kokosový olej a vodu. Ak treba, pridáme aj zvyšok vody (0,75 dl).

4. Dôkladne pomiešame rukou alebo ešte lepšie kuchynským robotom.

5. Cesto necháme kvasiť cca hodinu – ja osobne vždy v rúre na najmenšej teplote.

6. Cesto trošku rozvaľkáme, zrolujeme a dáme do vymastenej, posypanej formy.

7. Cesto pokryjeme handrou a necháme ďalej kvasiť cca hodinku.

8. Povrch môžeme potrieť vajíčkom a posypať semienkami.

9. Predhrejeme rúru na 180° a pečieme chlieb cca 40-50 minút.

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

bottom of page