Orechovo-čokoládová sviatočná paleo tortička
...opäť niečo sviatočné, výnimočné, veľmi-veľmi chutné :)
Ingrediencie:
...na cesto:
4 vajíčka
4 dkg kokosovej múky
5 dkg orechovej múky nasekaných orechov
Kvapky citrónovej šťavy
...na karamelovo-orechové kúsky:
1 polievková lyžica kokosového oleja
6 dkg nasekaných orechov na väčšie kúsky
12 dkg kokosového cukru
...na čokoládový krém:
12 dkg čokolády bez cukru s vysokým obsahom kakaa
3 dkg kokosového oleja
2 dkg kakaa
Sladidlo nahrádzajúce 4 dkg cukru
400 ml kokosovej smotany
...na biely krém:
2 jablká (hmotnosť očistených, nasekaných jabĺk cca 38-40 dkg)
400 ml kokosovej smotany
Sladidlo nahrádzajúce 12 dkg cukru
3 dkg kokosového oleja
1 menšia polievková lyžica konjakovej múky (ak nemáte, pridajte +1-2 dkg kokosového oleja)
...na čokoládu:
10 dkg čokolády bez cukru s vysokým obsahom kakaa
2 dkg kakaa
3 dkg kokosového oleja
5 dkg kokosového mlieka
1 polievková lyžica rumu
Sladidlo nahrádzajúce 4 dkg cukru
+ 1 polievková lyžica džemu (bez cukru)
Postup:
1. Najprv pripravíme karamelovo-orechové kúsky: na kokosovom oleji karamelizujeme kokosový cukor. Až na konci pridáme orechy.
2. Pripravíme cesto: rozdelíme vajíčka. Vyšľaháme žĺtka s kvapkami citrónovej šťavy a potom aj bielka. Spojíme zmesi a opatrne ich pomiešame. Pridáme orechovú a kokosovú múku...opatrne pomiešame. Pridáme karamelovo-orechové kúsky a ešte raz pomiešame. Zmes prelejeme do vymastenej posypanej tortovej formy a pečieme predhriatej rúre na 175° cca 20-25 minút.
3. Pripravíme čokoládový krém: čokoládu v hrnci roztopíme s olejom, pridáme kakao, sladidlo a smotanu. Keď krém/tekutina vychladne, nalejeme ju na už upečené, vychladnuté cesto. Tortu dáme to chladničky na cca 2 hodiny – kým krém stvrdne.
4. Povrch tenko! natrejeme džemom.
5. Pripravíme biely krém: nasekané jablká trošku povaríme na koksovom oleji. Potom ich rozmixujeme s ďalšími ingredienciami (kokosový olej musí byť tekutý). Biely krém/tekutinu nalejeme na povrch torty....opäť chladnička na cca 2 hodiny.
6. Pripravíme čokoládu: v hrnci na oleji roztopíme čokoládu, pridáme mlieko, sladidlo a kakao...rum až na konci. Keď čokoláda vychladne (ale nech je ešte stále v tekutom stave) polievkovou lyžicou ňou natrejeme povrch torty. Opäť dáme tortu do chladničky, kým čokoláda nestvrdne.
