Tekvicový celozrnný chlieb
Ingrediencie:
40 dkg celozrnnej špaldovej múky
4,5 dkg srvátky
1,5 dkg soli
korenie (našla som zmes korenín do chleba, ktorá obsahuje: koriander, rascu a fenikel)
1 sáčok instantného droždia
2 polievkové lyžice olivového oleja
1 kávová lyžica kokosového cukru
1 dl vlažnej vody
16 dkg tekvicovej pyré (buď uvaríte kúsky tekvice vo vode alebo upečiete v rúre a potom kuchynským robotom rozmixujete)
Ingrediencie:
1. Pomiešame múku, srvátku, soľ, koreniny a droždie.
2. Vo vode rozpustíme kokosový cukor.
3. K múčnej zmesi pridáme olivový olej, vodu a pyré.
4. Dôkladne pomiešame rukou alebo ešte lepšie kuchynským robotom.
5. Cesto necháme kvasiť cca hodinu – ja vždy v rúre na najmenšej teplote.
6. Cesto dáme do vymastenej, posypanej formy.
7. Cesto pokryjeme handrou a necháme ďalej kvasiť cca hodinku.
8. Povrch môžeme potrieť bielkom.
9. Predhrejeme rúru na 180° a pečieme chlieb cca 30-35 minút.

