Čoko-piškóty
Pripravila som pre Vás 2*2 verzie receptu:
- na piškótu:
- z kokosovej múky
- z múky z lieskových orieškov (môžeťe nahradiť aj mandľovou)
- na ovocnú vrstvu:
- z domáceho džemu
- z čerstvého ovocia Obidve "verzie" chutia super, len tá s ovocnou želatínou vyzerá krajšie :)
Ingrediencie: - piškóta z kokosovej múky: 2 vajíčka 2 dkg kokosovej múky 2 dkg tapioka škrobu štipka konjakovej múky alebo 2 g psylium husku sladidlo nahrádzajúce 4,5 dkg cukru (sypké) štipka sóda bikarbóny - piškóta z múky z lieskových orieškov: 2 vajíčka 2,5 dkg múky z lieskových orieškov sladidlo nahrádzajúce 4,5 dkg cukru (sypké) štipka sóda bikarbóny -ovocná vrstva z (tvrdšieho) džemu (bez cukru) - ovocná vrstva z ovocia: 20 dkg (mrazených) jahôd/malín/čučoriedok 8 g paleo želatíny (môže byť aj iná želatína) 0,3 dl vody 1-2 polievkové lyžice citrónovej šťavy sladidlo podľa sladkosti ovocia (nahrádzajúce cca 8-10 dkg cukru) -čokoládová vrstva: 5 dkg čokolády s vysokým obsahom kakaa (bez cukru) 2 dkg kokosového oleja
Postup: 1. Predhrejeme rúru na 180°. 2. Rozdelíme vajíčka.
3. Vyšľaháme bielka a potom žĺtka so sladidlom. 4. Spojíme zmesi a opatrne ich pomiešame. 5. Pridáme ďalšie ingrediencie a dôkladne, ale opatrne ich pomiešame. 5. Vrecko na zdobenie naplníme zmesou (ak nemáte použite sáčok) a na plech si dáme papier na pečenie a vytláčame zmes do tvarov kruhu. 6. Pečieme cca 10 minút na 180°. 7a. Na upečené piškóty dáme džem zmes kokosového oleja a roztopenej čokolády. 7b. Lepšie je deň pred pečením pripraviť želatínovú ovocnú vrstvu, je potrebných pár hodín na stvrdnutie želatíny. Keďže ja som požila mrazené ovocie, najprv som ovocie rozohriala v hrnci, potom som ho rozmixovala a pridala sladidlo, vodu, šťavu a želatínu. Zmes som priviedla do varu, trošku varila a potom preliala do silónovej formy (veľkosť 23x18 cm). 8b. Keď ovocná želatína stvrdne, vyrežeme kruhové tvary, ktoré dáme na piškóty. Na želatínovú vrstvu dáme zmes s kokosovým olejom roztopenej čokolády.


