Broskyňovo-orechová torta s karamelom pre dospelých :)

April 2, 2016

Prečo pre dospelých? Lebo je v ňom trošku pálenky :)

 

- bez lepku
- bez laktózy
- a aj paleo ak vynecháte tú pálenku :)


Nie je to také komplikoš, ako to vyzerá podľa popisu na prvý pohľad. Síce príprava tortičky trvá dlhšie, keďže treba počkať, kým jednotlivé vrstvy (broskyňová a karamelová) stvrdnú, ale samotná doba prípravy, nie je až tak časovo náročná. Ale sa oplatí… úžasná kombinácia chutí…ňam-ňam :)

 

 Ingrediencie:
…na piškótu:

5 vajec
6 dkg jemne nasekaných orechov
2 dkg tapióka škrobu/tápiokovej múky
8 g kokosového oleja
sladidlo nahrádzajúce 10 dkg cukru
štipka vanilky


…na pálenkovú polevu:
5 dkg rozmixovanej zrelej broskyne
2-3 polievkové lyžice broskyňovej pálenky (v závislosti od grádov)
kvapky citrónovej šťavy
4 polievkové lyžice vody
sladidlo nahrádzajúce 2-3 polievkové lyžice cukru


…na broskyňovú vrstvu:
30 dkg rozmixovaných zrelých broskýň
1 čajová lyžica citrónovej šťavy
1 dl vody
sladidlo podľa chuti - v závislosti od sladkosti broskýň
2 dkg paleo želatíny (samozrejme nemusí byť paleo, môžete nahradiť aj inou, avšak v tomto prípade možno bude treba menej/viac)


…na karamelovú vrstvu:
6 dkg kokosového cukru
2 polievkové lyžice vody
1 polievková lyžica kokosového oleja
1 dkg paleo želatíny (samozrejme nemusí byť paleo, môžete nahradiť aj inou, avšak v tomto prípade možno bude treba menej/viac)
2 dl (už) vyšľahanej kokosovej smotany


…na povrch - čokoláda:
6 dkg čokolády s vysokým obsahom kakaa, bez cukru
2 polievkové lyžice kokosového oleja
2-3 polievkové lyžice kokosového mlieka


…na povrch - orechový karamel:
5 dkg kokosového cukru
1 polievková lyžica vody
2 dkg nasekaných orechov

 

Postup:
1. Predhrejeme rúru na 180°.
2. Pripravíme piškótu: rozdelíme vajíčka.

3. Žĺtka vyšľaháme so sladidlom a tekutým kokosovým olejom.

4. Pomiešame jemne nasekané orechy a tápiokovú múku. 

5. Vyšľaháme bielka. 

6. Múčnu zmes pomiešame so žĺtkovým a potom opatrne pridáme aj sneh. 

7. Zmes prelejeme do vymastenej, posypanej formy (priemer 22-23 cm) a pečieme na 180° cca 15 minút. 

8. Pripravíme pálenkovú polevu: v mixéri dôkladne pomiešame ingrediencie a potom zmes v hrnci trošku povaríme. 

9. Polevu nanesieme na piškótu. 

10. Pripravíme broskyňovú vrstvu: ingrediencie pomiešame, varíme trošku (želatína sa musí rozpustiť) a tekutinu nalejeme na piškótu. Pozor, postup môžeme zmeniť v závislosti od typu želatíny kt. používate. 

11. Tortičku dáme do chladničky (na studené miesto) a počkáme, kým broskyňová vrstva stvrdne. 

12. Pripravíme karamelovú vrstvu: Vyšľaháme smotanu. 

13. Kokosový cukor začneme karamelizovať, keď je už panvica dosť horúca, pridáme vodu, kokosový olej, 2 lyžice smotany a želatínu - pritom miešame. Vypneme sporák, ale ďalej miešame, kým sa želatína nerozpustí. 

14. Postupne pridáme zvyšok smotany - vždy 1-2 polievkové lyžice iba - a pritom miešame. 

15. Smotanovú zmes (už nemala by byť horúca) nanesieme na broskyňovú vrstvu....opäť chladnička/studene miesto, kým krém stvrdne. 

16. Môžeme pripraviť orechový karamel: Kokosový cukor začneme karamelizovať, keď už panvica je dosť horúca, pridáme vodu a pritom miešame. Pridáme aj nasekané orechy. 

17. Karamel nalejeme na papier na pečenie (medzi 2 papiermi na pečenie môžeme aj rozvaľkať) a počkáme kým karamel stvrdne. Potom ho rozdrvíme.

18. Čokoládu pripravíme starým známym spôsobom: v panvici roztopíme kokosový olej, kakao aj s mliekom. Lyžicou "po kúskoch" nanesieme čokoládu na povrch torty. 

Pozor! keďže torta je studená (z chladničky) a čokoláda teplá, čokoláda dosť rýchlo stvrdne. Preto treba naniesť na povrch torty vždy iba lyžicu čokoládu, rozotrieť a potom ďalšiu lyžicu čokolády, atď. 

19. Nakoniec povrch torty posypeme orechovým karamelom. 

Tortičku krájame horúcou nožou (kvôli čokoláde na povrchu). 

Please reload

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now