Broskyňovo-orechová torta s karamelom pre dospelých :)
Prečo pre dospelých? Lebo je v ňom trošku pálenky :)
- bez lepku - bez laktózy - a aj paleo ak vynecháte tú pálenku :)
Nie je to také komplikoš, ako to vyzerá podľa popisu na prvý pohľad. Síce príprava tortičky trvá dlhšie, keďže treba počkať, kým jednotlivé vrstvy (broskyňová a karamelová) stvrdnú, ale samotná doba prípravy, nie je až tak časovo náročná. Ale sa oplatí… úžasná kombinácia chutí…ňam-ňam :)
Ingrediencie: …na piškótu: 5 vajec 6 dkg jemne nasekaných orechov 2 dkg tapióka škrobu/tápiokovej múky 8 g kokosového oleja sladidlo nahrádzajúce 10 dkg cukru štipka vanilky …na pálenkovú polevu: 5 dkg rozmixovanej zrelej broskyne 2-3 polievkové lyžice broskyňovej pálenky (v závislosti od grádov) kvapky citrónovej šťavy 4 polievkové lyžice vody sladidlo nahrádzajúce 2-3 polievkové lyžice cukru …na broskyňovú vrstvu: 30 dkg rozmixovaných zrelých broskýň 1 čajová lyžica citrónovej šťavy 1 dl vody sladidlo podľa chuti - v závislosti od sladkosti broskýň 2 dkg paleo želatíny (samozrejme nemusí byť paleo, môžete nahradiť aj inou, avšak v tomto prípade možno bude treba menej/viac) …na karamelovú vrstvu: 6 dkg kokosového cukru 2 polievkové lyžice vody 1 polievková lyžica kokosového oleja 1 dkg paleo želatíny (samozrejme nemusí byť paleo, môžete nahradiť aj inou, avšak v tomto prípade možno bude treba menej/viac) 2 dl (už) vyšľahanej kokosovej smotany …na povrch - čokoláda: 6 dkg čokolády s vysokým obsahom kakaa, bez cukru 2 polievkové lyžice kokosového oleja 2-3 polievkové lyžice kokosového mlieka …na povrch - orechový karamel: 5 dkg kokosového cukru 1 polievková lyžica vody 2 dkg nasekaných orechov
Postup: 1. Predhrejeme rúru na 180°. 2. Pripravíme piškótu: rozdelíme vajíčka.
3. Žĺtka vyšľaháme so sladidlom a tekutým kokosovým olejom.
4. Pomiešame jemne nasekané orechy a tápiokovú múku.
5. Vyšľaháme bielka.
6. Múčnu zmes pomiešame so žĺtkovým a potom opatrne pridáme aj sneh.
7. Zmes prelejeme do vymastenej, posypanej formy (priemer 22-23 cm) a pečieme na 180° cca 15 minút.
8. Pripravíme pálenkovú polevu: v mixéri dôkladne pomiešame ingrediencie a potom zmes v hrnci trošku povaríme.
9. Polevu nanesieme na piškótu.
10. Pripravíme broskyňovú vrstvu: ingrediencie pomiešame, varíme trošku (želatína sa musí rozpustiť) a tekutinu nalejeme na piškótu. Pozor, postup môžeme zmeniť v závislosti od typu želatíny kt. používate.
11. Tortičku dáme do chladničky (na studené miesto) a počkáme, kým broskyňová vrstva stvrdne.
12. Pripravíme karamelovú vrstvu: Vyšľaháme smotanu.
13. Kokosový cukor začneme karamelizovať, keď je už panvica dosť horúca, pridáme vodu, kokosový olej, 2 lyžice smotany a želatínu - pritom miešame. Vypneme sporák, ale ďalej miešame, kým sa želatína nerozpustí.
14. Postupne pridáme zvyšok smotany - vždy 1-2 polievkové lyžice iba - a pritom miešame.
15. Smotanovú zmes (už nemala by byť horúca) nanesieme na broskyňovú vrstvu....opäť chladnička/studene miesto, kým krém stvrdne.
16. Môžeme pripraviť orechový karamel: Kokosový cukor začneme karamelizovať, keď už panvica je dosť horúca, pridáme vodu a pritom miešame. Pridáme aj nasekané orechy.
17. Karamel nalejeme na papier na pečenie (medzi 2 papiermi na pečenie môžeme aj rozvaľkať) a počkáme kým karamel stvrdne. Potom ho rozdrvíme.
18. Čokoládu pripravíme starým známym spôsobom: v panvici roztopíme kokosový olej, kakao aj s mliekom. Lyžicou "po kúskoch" nanesieme čokoládu na povrch torty.
Pozor! keďže torta je studená (z chladničky) a čokoláda teplá, čokoláda dosť rýchlo stvrdne. Preto treba naniesť na povrch torty vždy iba lyžicu čokoládu, rozotrieť a potom ďalšiu lyžicu čokolády, atď.
19. Nakoniec povrch torty posypeme orechovým karamelom.
Tortičku krájame horúcou nožou (kvôli čokoláde na povrchu).