Paleo jahodovo-“tvarohová” tortička

Ingrediencie:
…pripravila som RAW korpus, ale môžete ho nahradiť hociakou piškótou. Takže na RAW korpus, bez pečenia potrebujeme:
6 dkg datlí
2,5 dkg kokosovej múky
2 dkg jemne nasekaných mandlí
2 dkg medu
…na “tvaroh”ovú vrstvu:
50 dkg tvarohu z vajec*
0,5 dl čerstvej citrónovej šťavy
sladidlo nahrádzajúce 8 dkg cukru (+/-)
kvapky vanilkovej arómy
1 dkg paleo želatíny (samozrejme môžete použiť aj želatínu iného typu, ale vtedy sa postup môže zmeniť)
…na jahodovú vrstvu:
8-10 dkg jahôd (čerstvých alebo mrazených)
0,5 dl vody
0,5 dkg paleo želatíny
sladidlo - podľa sladkosti jahôd
*už som Vám raz zverejnila spôsob prípravy na paleo tvaroh.
Tentoraz som zvolila trošku iný spôsob, aby mi žĺtka neostali navyše. Kúpila som prášok z vaječných bielok (sušené vaječné bielka). Približne 50 dkg paleo tvaroh som získala takto:
Vo veľkom(!) hrnci som zohriala cca 4-5 dl vody, do ktorej som dala 1 kávovú lyžicu kyseliny askorbovej (môžete nahradiť citrónovou šťavou). 10 dkg prášku z vaječných bielok s 2 štipkami soli a 8 dl vodou som kuchynským robotom vyšľahala. Do vriacej vody som naliala vyšľahané bielka a miešala, pritom varila cca 5 minút. Dôležité: 1. vypneme robot a ihneď nalejeme bielkovú zmes do vriacej vody, aby sa zložky nerozdelili. Pri varení treba neustále miešať, aby zmes náhodou nevyvrela.
Nakoniec odceníme.
Postup prípravy tortičky:
1. Pripravíme korpus: rozmixujeme datle, pridáme ďalšie ingrediencie a dôkladne ich pomiešame.
2. So zmesou vystelieme okruhlú tortovú formičku s priemerom cc. 15 cm.
3. Pripravíme “tvarohovú” vrstvu: citrónovú šťavu pomiešame so želatínou a zmes necháme roztopiť v hrci na miernom ohni.
4. Pridáme ďalšie ingrediencie a dôkladne ich pomiešame.
5. “Tvarohový” mix dáme na korpus a tortičku dáme do chladničky, kým mix stvrdne.
6. Pripravíme jahodovú vrstvu: pomiešame ingrediencie a v hrnci na miernom ohni trošku povaríme (kým sa želatína roztopí).
7. Jahodový mix nanesieme na povrch “tvarohového” a tortu dáme naspäť do chladničky.
8. Keď aj jahodová vrstva stvrdla, môžeme rozkrájať a servírovať.
Ináč keď som tú tvarohovú vrstvu dochutila, tá zmes vôbec nechutila dobre. Skoro som vyhodila celú tortičku bez ochutnávky. No potom sa chute spojili a vznikla fakt chutná dobrota. Kto ho ochutnal si ani nevšimol, že ozajstný tvaroh v tortičke ani nie je.
