Paleo oškvarkové pagáče
Už dlhšie som hľadala/skúšala recepty na chutné paleo pagáčiky....pripraviť a vytvoriť paleo pečené dobroty je vždy ťažšie ale zároveň väčšou výzvou pre mňa.
Tieto pagáčiky už druhýkrát pečiem...no tentoraz nie kvôli tomu, že chutili tak výnimočne (aj keď chutia tak :)), ale kvôli tomu, že som ich nepiekla pri správnej teplote a vyrezával som príliš malé pagáčiky z cesta.
Takže, priemer pagáčikov nech je 3,5, skôr 4 cm a ich výška by mal byť cca 1 cm. Ďalej dávajte pozor pri ich pečení! Podľa pôvodného receptu ich treba piecť na 150°, no v mojej rúre trebalo ich piecť na 180°. Momentálne požívam ešte takú staršiu rúru, ale už mám kúpený nový, ktorý zatiaľ čaká v pivnici na prípravu kuchynskej linky :)

Takže na pagáčiky potrebujete:
10 dkg slnečnicových semienok
10 dkg sezamovej múky
5 dkg tápioka múky (škrob)
5 dkg jemne nasekaných mandlí/mandľovej múky
3 polievkové lyžice psyllium husku
2 vajíčka
2 dl vody
15 dkg oškvarkov
1 čajová lyžica sóda bikarbóny
štipka kyseliny askorbovej alebo kvapky citrónovej šťavy
soľ, kmín, koreniny podľa chuti (pridala som soľ a chlebové koreniny)
Postup:
1. Kuchynským mixérom rozmixujeme slnečnicové semienka s vajíčkami a vodou, potom pridáme oškvarkové pagáče, kyselinu askorbovú a psyllium a ďalej mixujeme.
2. Pomiešame sezamovú, tápiokovú, mandľovú múku, soľ, koreniny a sóda bikarbónu.
3. Spojíme zmesi a rukou dôkladne pomiešame. Odporúčam ochutnať, či cesto je dosť slané :)
4. Zmes dáme na studené miesto na 20-30 minút.
5. Cesto rozvaľkáme medzi papiermi na pečenie (čo ja som nemala, takže použila som sáčok :)) a vyrežeme pagáčiky. Poukladáme ich na papier na pečenie a pečieme (prečítajte hore!) na 180° cca 25-30 minút.

Zdroj: http://sminkandcake.cafeblog.hu/2014/12/01/tepertos-pogacsa-paleo/