Francúzsky makový krémeš z múky z ovsených vločiek
Ingrediencie:
...na dolnú a hornú vrstvu:
15 dkg múky u ovsených vločiek
2 vajíčka
1 dkg kokosového oleja (tekutého)
½ kávová lyžica sódy bikarbóny
1 dl (kokosového) mlieka
4 dkg medu
Sladidlo nahrádzajúce 6 dkg cukru (sypké)
...na makovú piškótu:
8 dkg múky z ovsených vločiek
6 dkg mletého maku
1 kávová lyžica sóda bikarbóny
1 dkg kokosového oleja (tekutého)
5 vajec
Sladidlo nahrádzajúce 10 dkg cukru (sypké)
..na krém:
2 sáčky kvalitného prášku na puding (bez cukru)
7,5 dl (kokosového) mlieka alebo vody
Sladidlo podľa návodu na sáčku (pridala som sladidlo nahrádzajúce 5 polievkové lyžice cukru)
Postup:
1. Predhrejeme rúru na 175°.
2. Dôkladne pomiešame ingrediencie na dolnú a hornú vrstvu zákusku.
3. Zmes prelejeme do dvoch vymastených, posypaných foriem (veľkosť: cca 18x24cm) a upečieme ich za 8 minút.
4. Rozdelíme vajíčka (5 ks).
5. Pomiešame múku z ovsených vločiek (8 dkg), mak a sódu bikarónu.
6. Žĺtka dôkladne vyšľaháme so sladidlom a olejom.
7. Vyšľaháme bielka.
8. Sneh opatrne pomiešame s žĺtkovou zmesou.
9. Pridáme makovú zmes a dôkladne ale opatrne ich pomiešame.
10. Zmes prelejeme do vymastenej, posypanej formy (použila som tú istú formu, kt. na dolnú a hornú vrstvu).
11. Piškótu pečieme na 175° cca 15 minút.
12. Pripravíme puding podľa návodu na sáčku, ALE namiesto 2*5 dl mlieka/vody, použijeme iba 2*3,75 dl=7,5 dl (aby krém nebol príliš tekutý).
13. Zostavíme krémeš (najlepšie vo forme na pečenie, v ktorom ste piekli piškóty): tenká dolná vrstva + ½ pudingového krému + maková piškóta + ½ pudingového krému + tenká dolná vrstva.
Povrch môžeme posypať práškovým cukrom z erytritu alebo xilitu.
Zákusok treba dať do chladničky na takých 8 hodín (najlepšie noc), aby sa chuťe poriadne spojili.

