Paleo pomarančovo-„tvarohová“ torta
Ingrediencie:
... na piškótový základ:
6 dkg orechovej múky (môže byť aj mandľová)
2 dkg tapioka škrobu
5 vajec
Sladidlo nahrádzajúce 10 dkg cukru
…na “tvaroh”ovú vrstvu:
50 dkg tvarohu z vajec*
1 dl čerstvej pomarančovej šťavy
sladidlo nahrádzajúce 14 dkg cukru
kvapky vanilkovej arómy
1 dkg paleo želatíny (samozrejme môžete použiť aj želatínu iného typu, ale vtedy sa postup môže zmeniť)
…na pomarančovú vrstvu:
40 dkg pomaranča bez kôry (ak nemáte radi príliš kyslú chuť pomarančov, použite iba 3,5 dl pomarančovej šťavy+dužinu)
1 dkg paleo želatíny
sladidlo - podľa sladkosti pomarančov (pridala som sladidlo nahrádzajúce 4-5 dkg cukru)
*už som Vám raz zverejnila spôsob prípravy na paleo tvaroh.
Tentoraz som zvolila trošku iný spôsob, aby mi neostali žĺtka navyše. Kúpila som prášok z vaječných bielok (sušené vaječné bielka). Približne 50 dkg paleo tvaroh som získala takto:
Vo veľkom(!) hrnci som zohriala cca 4-5 dl vody, do ktorej som dala 1 kávovú lyžicu kyseliny askorbovej (môžete nahradiť citrónovou šťavou). 10 dkg prášku z vaječných bielok som kuchynským robotom vyšľahala s 2 štipkami soli a 8 dl vodou Do vriacej vody som naliala vyšľahané bielka a miešala, pritom varila cca 5 minút. Dôležité: 1. akonáhle vypneme robota, ihneď nalejeme bielkovú zmes do vriacej vody, aby sa zložky nerozdelili. Pri varení treba neustále miešať, aby zmes náhodou nevyvrela.
Nakoniec odceníme.
Postup prípravy tortičky:
1. Pripravíme piškótu: rozdelíme vajíčka. Žĺtka vyšľaháme so sladidlom a vanilkou. Vyšľaháme aj bielka. Spojíme zmesi a opatrne ich pomiešame. Pridáme múku a dôkladne ich pomiešame. Zmes prelejeme do vymastenej, posypanej tortovej formy (priemer 22 cm) a pečieme na 175° cca 10 minút.
2. Pripravíme “tvarohovú” vrstvu: pomarančovú šťavu pomiešame so želatínou a zmes necháme roztopiť v hrci na miernom ohni.
3. Pridáme ďalšie ingrediencie a dôkladne ich pomiešame.
4. “Tvarohový” mix dáme na korpus a tortičku dáme do chladničky, kým mix stvrdne.
5. Pripravíme pomarančovú vrstvu: pomiešame ingrediencie a v hrnci na miernom ohni trošku povaríme (kým sa želatína roztopí).
6. Pomarančový mix nanesieme na povrch “tvarohového” a tortu dáme naspäť do chladničky.
7. Keď aj pomarančová vrstva stvrdla, môžeme rozkrájať a servírovať.