Reformované Šomloi halušky
Dostala som možnosť vyskúšať výborník rastlinného mlieka, Vitamilk. Možno, že ste už o ňom niektorí počuli, možno nie...ja som už dlhšie uvažovala, že zoženiem takýto stroj. Mlieko používam dosť a sa snažím obmedzovať použite bežného kravského mlieka čo najviac. Rastlinné mlieka v obchodoch stoja dosť veľa a nehovoriac o tom, že keď som po prvý raz prečítala zloženie niektorých nemenovaných „rastlinných mliek“, bola som v šoku.

Takže späť k téme, na prvý pokus som pomocou Vitamilku urobila liter kokoso-ovseného mlieka (2:1)...za cca 3 minúty som hodila ingrediencie do stroja, išla som upratovať a kým som sa vrátila (cca 20 minút), v stroji ma čakalo čerstvé mliečko. Už som skúšala doma vyrobiť rastlinné mlieka, ale s Vitamilk mliekom, sa tie nedajú nazvať ani mliekom. Mlieko vyrobené vo Vitamilku je oveľa hustejšie, krémovejšie. Ani "odpad" z prípravy mlieka som nevyhodila, zvyšok kokosu a ovsených vločiek (kašu) som pomiešala s medom a škoricou...ňam-ňam.
Zjedla som kašu a medzitým aj mlieko vychladlo a začala som tvoriť.. vznikli tieto reformované Šomlói halušky :)
Ingrediencie:
...na piškótu:
5 dkg kokosovej múky
3 dkg tápioka škrobu
0,5 dl kokosového mlieka
Sladidlo nahrádzajúce 8 dkg cukru
½ kávová lyžica sóda bikarbóny
Kôra ½ citróna
1 polievková lyžica kokosového oleja
...na vanilkový krém:
3,5 dl kokosového mlieka
Sladidlo nahrádzajúce 12 dkg cukru
Štipka vanilky
4 g konjakovej múky
Kvapky čerstvej citrónovej šťavy
...na čokoládovú polevu:
6 dkg čokolády s vysokým obsahom kakaa (bez cukru)
0,5 dl mlieka
5 g kakaa (nízkotučného)
Sladidlo podľa chuti
2 polievkové lyžice rumu (použila som jednoduchý UM J)
3 dkg hrozienok namočených do polievkovej lyžice rumu – najlepšie na noc
2 veľké polievkové lyžice broskyňového džemu (bez cukru)
2,5 dkg nasekaných orechov
200 ml kokosovej smotany
Sladidlo podľa chuti
+ na posypanie čokoláda, orechy – podľa chuti
Postup:
1. Pomiešame kokosovú múku, škrob, sódu bikarbónu.
2. Dôkladne vyšľaháme vajíčka so sladidlom, mliekom, roztopeným kokosovým olejom a citrónovou kôrou.
3. Spojíme zmesi a dôkladne ich pomiešame.
4. Piškótové cesto prelejeme do (vymastenej, posypanej) formy....nevadí ak je forma väčšia, lebo kvôli kokosovej múke cesto nebude až také tekuté. Pečieme na 160-170° cca 15 minút.
5. Ihneď ako vyberieme cesto z rúry, povrch natrejeme džemom a posypeme orechmi.
6. Pripravíme vanilkový krém: všetky ingrediencie kuchynským robotom dôkladne pomiešame.
7. Pripravíme čokoládovú polevu: čokoládu s mliekom necháme roztopiť v hrnci na miernom ohni.
8. Pridáme kakao a sladidlo a aj rum (poleva nech nie je príliš horúca!).
9. Rozrežeme piškótu na menšie kúsky.
10. Dno sklenenej formy potrieme vanilkovým krémom, na to dáme husto kúsky piškóty, hrozienka, zalejeme čokoládovou polevou, potom znova vanilkový krém. V závislosti od veľkosti formy rozdeľte množstvo piškóty, krému a polevu. Ideálne je mať tri, max štyri vrstvy.
11. Vyšľaháme kokosovú smotanu (pridáme sladidlo) a smotanu nanesieme na povrch halušiek. Asi väčšina z nás vie, ale pre tých kt. ešte nevedia, sa odporúča dať pred vyšľahaním kokosovú smotanu do chladničky a/alebo pol hodinu pred použitím aj do mrazničky.
Povrch môžeme posypať čokoládou napríklad.
Halušky treba dať na noc do chladničky, aby sa chute poriadne spojili. Potom lyžicou z kraja robíme "halušky" a ukladáme do misky, na tanierik.