top of page

Francúzsky jablkový koláč

Tento zákusok je výsledkom môjho prvého pečenia v novej rúre v novej kuchyni :) Už mám aj funkciu prúdenia vzduchu pri pečení....yupiiii :D...hneď som ju aj vyskúšala...

Späť ku koláčiku...podobný recept na paleo spôsob som Vám už raz zverejnila (Clafoutis – Hruškovo-mandľový koláč). Tento koláč som pripravila z celozrnnej špaldovej múky, ale celiatici podľa mňa špaldovú múku kľudne môžu nahradiť pohánkovou, ryžovou alebo múkou z ovsených vločiek. Takisto namiesto bežného mlieka môžete použiť bezlaktózové, kokosové, mandľové alebo iné.

Ingrediencie:

...na šľahané cesto:

6,2 dkg celozrnnej špaldovej múky

Sladidlo nahrádzajúce 7 dkg cukru (podľa pôvodného receptu 67 g – môže byť trstinový, kokosový, stevia, atď.)

1 čajová lyžica sóda bikarbóny

Štipka soli

2 väčšie vajíčka

2 polievkové lyžice roztopeného kokosového oleja (cca 3 dkg)

80 ml mlieka (použila som bezlaktózové mlieko)

Vanilková aróma

Šťava 1/2 -1 citróna (v závislosti od veľkosti)

90-95 dkg jabĺk (to je hmotnosť ešte neočistených, neošúpaných jabĺk)

...na povrch:

5 dkg kokosového cukru (alebo trstinového, ale v žiadnom prípade nie stevia ani iné sladidlo)

1 väčšie vajíčko

2 polievkové lyžice roztopeného kokosového oleja (cca 3 dkg)

Šťava 1/2 -1 citróna (v závislosti od veľkosti)

Štipka soli

Postup:

1. Predhrejeme rúru na 175°.

2. Pomiešame múku, sóda bikarbónu a soľ.

3. Vyšľaháme vajíčka so sladidlom, mliekom, vanilkou, citrónovou šťavou a roztopeným kokosovým olejom.

4. Ošúpeme jablká, nakrájame ich.

5. Zmesi z bodu 2. a 3. pomiešame.

6. Do zmesi dáme jablká a pomiešame.

7. Zmes prelejeme do vymastenej, posypanej formy. Zatlačíme vytŕčajúce kúsky jabĺk, aby sa tie predčasne nepripiekli.

8. Pečieme cca 30-35 minút.

9. Pripravíme zmes na povrch: všetky ingredienice dôkladne pomiešame, vyšľaháme.

10. Po uplynutí 30-35 minút, koláč vyberieme z rúry, na povrch nalejeme zmes a pečieme ju ďalej takých 7-10 minút.

Koláč môžeme servírovať aj za horúca, ale lepšie sa krája za studena.

Zdroj: http://www.texanerin.com/french-apple-cake/

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

bottom of page