Francúzsky jablkový koláč
Tento zákusok je výsledkom môjho prvého pečenia v novej rúre v novej kuchyni :) Už mám aj funkciu prúdenia vzduchu pri pečení....yupiiii :D...hneď som ju aj vyskúšala...
Späť ku koláčiku...podobný recept na paleo spôsob som Vám už raz zverejnila (Clafoutis – Hruškovo-mandľový koláč). Tento koláč som pripravila z celozrnnej špaldovej múky, ale celiatici podľa mňa špaldovú múku kľudne môžu nahradiť pohánkovou, ryžovou alebo múkou z ovsených vločiek. Takisto namiesto bežného mlieka môžete použiť bezlaktózové, kokosové, mandľové alebo iné.

Ingrediencie:
...na šľahané cesto:
6,2 dkg celozrnnej špaldovej múky
Sladidlo nahrádzajúce 7 dkg cukru (podľa pôvodného receptu 67 g – môže byť trstinový, kokosový, stevia, atď.)
1 čajová lyžica sóda bikarbóny
Štipka soli
2 väčšie vajíčka
2 polievkové lyžice roztopeného kokosového oleja (cca 3 dkg)
80 ml mlieka (použila som bezlaktózové mlieko)
Vanilková aróma
Šťava 1/2 -1 citróna (v závislosti od veľkosti)
90-95 dkg jabĺk (to je hmotnosť ešte neočistených, neošúpaných jabĺk)
...na povrch:
5 dkg kokosového cukru (alebo trstinového, ale v žiadnom prípade nie stevia ani iné sladidlo)
1 väčšie vajíčko
2 polievkové lyžice roztopeného kokosového oleja (cca 3 dkg)
Šťava 1/2 -1 citróna (v závislosti od veľkosti)
Štipka soli
Postup:
1. Predhrejeme rúru na 175°.
2. Pomiešame múku, sóda bikarbónu a soľ.
3. Vyšľaháme vajíčka so sladidlom, mliekom, vanilkou, citrónovou šťavou a roztopeným kokosovým olejom.
4. Ošúpeme jablká, nakrájame ich.
5. Zmesi z bodu 2. a 3. pomiešame.
6. Do zmesi dáme jablká a pomiešame.
7. Zmes prelejeme do vymastenej, posypanej formy. Zatlačíme vytŕčajúce kúsky jabĺk, aby sa tie predčasne nepripiekli.
8. Pečieme cca 30-35 minút.
9. Pripravíme zmes na povrch: všetky ingredienice dôkladne pomiešame, vyšľaháme.
10. Po uplynutí 30-35 minút, koláč vyberieme z rúry, na povrch nalejeme zmes a pečieme ju ďalej takých 7-10 minút.
Koláč môžeme servírovať aj za horúca, ale lepšie sa krája za studena.

Zdroj: http://www.texanerin.com/french-apple-cake/