Celozrnné biscotti (špaldová a bezlepková verzia)

August 13, 2016

Keby som vedela, že tieto „keksíky“ sú také mega chutné a ich príprava je fakt časovo nenáročná.... navyše sa dajú skladovať 2 až 3 týždne :) 

Vedela som aj predtým, že také niečo ako biscotti existuje, no som si myslela, čo môže byť na takýchto extra suchých keksíkoch také dobré. Musela som ísť až do Toskánska a ochutnať tie ozajstné Biscotti, aby som doma začala googliť, skúšať a pripraviť tú (zatiaľ) najbezvýčitiekovskú :).

 

 

Ingrediencie na špaldovú variantu:

 20 dkg celozrnnej špaldovej múky

18 dkg trstinového alebo kokosového cukru (lepšie chutí trstinovým cukrom :/...sladidlo nie!)

8 dkg hrozienok

8 dkg lieskovým orechov (trošku ich nasekáme)

2 vajíčka

1/2 čajová lyžica sódy bikarbóny

štipka soli

vanilka alebo vanilková aróma a škorica podľa chuti

 

Ingrediencie na bezlepkovú variantu:

8 dkg hnedej ryžovej múky

8 dkg pohánkovej múky - použite jemnú múku zo svetlej pohánky, nie z tmavej!

4 dkg teffovej múky

10-12 g psyllium husku (podľa veľkosti vajíčok)

8 dkg hrozienok

8 dkg lieskovým orechov (trošku ich nasekáme)

2 vajíčka

1/2 čajová lyžica sóda bikarbóny

štipka soli

vanilka alebo vanilková aróma a škorica podľa chuti

 

Postup:

1. Predhrejeme rúru na 175° (nepoužívajte funkciu prúdenia vzduchu).

2. Vyšľaháme vajíčka s cukrom – dôkladne!.

3. Pomiešame múku(-ky a psyllium), sóda bikarbónu, škoricu, vanilku.

4. Spojíme zmesi a dôkladne ich pomiešame.

5. Pridáme hrozienka a nasekané orechy, pomiešame.  

6. Mokrou rukou tvarujeme do tehlového tvaru (odporúčam vyrobiť 2 „tehličky“ – takto sa s cestom ľahšie manipuluje) zo zmesi a dáme ho na papier na pečenie (výška cca 2,5-3 cm, šírka od 6 do max 10 cm). Cesto bude, musí byť lepkavé a dosť pravdepodobne trošku akoby sa aj roztekávalo pri  pečení. Ak by cesto bolo príliš „tekuté“ pridajte ešte  1-2-3 čajové lyžice múky.

7. Pečieme cca 25 minút.

8. Zákusok vyberieme z rúry. Trošku počkáme, aby nebol príliš horúci. Potom ho začneme krájať (šírka cca 1,5 cm). Zákusok musí byť vo vnútri upečený, ak nie, biscotti nebudú až také pekné.

9. Poukladáme kúsky biscotti na papier na pečenie a pečieme ich ďalších 13 minút jednu stranu, otočíme biscotti a potom +13 minút druhú stranu. 

 

 

 

Please reload

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now