Slivkový koláč
Ingrediencie:
12 dkg múky z ovsených vločiek
1,2 dkg psyllium husku
½ kávová lyžica sóda bikarbóny
1 dkg tapiokovej múky/tapioka škrobu
štipka soli
2 vajíčka
0,7 dl vody
2 dkg tekutého kokosového oleja
12 g jablčného octu (=1,5 polievková lyžica)
Sladidlo (sypké) nahrádzajúce 17,5-18 dkg cukru
35 dkg slivky (použila som mrazené, 20*1/2 slivky, takže spolu 10 ks celých)
1 kávová lyžica psyllium husku
2 polievkove lyžice kokosového cukru
½ kávová lyžica škorice
10 dkg kokosovej smotany (môže byť aj ryžová napríklad)
1 menšie vajíčko
1 polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
Kôra ½ citrónu
Sladidlo nahrádzajúce 4 dkg cukru
Vanilka alebo vanilková aróma

Postup:
1.Predhrejeme rúru na 175°.
2.Pomiešame múku z ovsených vločiek, psyllium husk, sódu bikarbónu, škrob a soľ.
3.Vyšľaháme vajíčka s vodou, olejom, sladidlom (nahrádzajúce 17,5-18 dkg cukru) a octom.
4.Spojíme zmesi a dôkladne ich pomiešame.
5.Zmes prelejeme do vymastenej formy.
6.Slivky posypeme psylliumom, kokosovým cukrum a škoricou, pomiešame.
7.Slivky poukladáme na povrch „piškoty“ a pečieme na 175° 8 minút.
8.Kým sa koláč pečie, pomiešame smotanu, vajíčko, citrónovu šťavu a kôru, sladidlo a vanilku (vanilkovú arómu).
9.Po 8 minút pečenia zalejeme koláč smotanovou zmesou a pečieme ďalej 30 minút z hora a z dola a ďalších 5 minút len z hora. Ak máťe výkonejšiu rúru, pečte 20 minút z hora a dola a 15 minút len z hora.
Chutí vynikajúco za horúca aj studena, na raňajky, desiatu alebo aj ako dezert.
