top of page

“Klasická” čokoládová torta

Mala som chuť na čokoládovú tortu…už dva týždne som plánovala, že to upečiem. Chcela som takú klasicku s veľkým množstvom kakaa (ňam-ňam), ako sa patrí, zároveň ale, aby aj ingrediencie boli bezvýčitiekovské. Síce táto tortička nie já tá naj”light”ovejšia z môjho výberu, ale je úúúúúžastná (+bez lepku a bez laktózy ;))

Ingredienice:

…na korpus:

7,5 dkg kokosovej múky

5,5 dkg tapioka škrobu (tápiokovej múky)

1/2 čajová lyžica škorice

1/2 čajová lyžica sóda bikarbóny

1 čajová lyžica práškové pečiva (bez fosfátu)

1,2 dl mlieka (použila som mandlové mlieko vyrobené Vitamilkom)

1 čajová lyžica jablčného octu (ak nemáte môžete nahradiť polievkovou lyžicou čerstvej citrónovej šťavy)

1,2 dl vody

4,5 dkg kakaa

6 dkg kokosového oleja

6 vajíčok

vanilka

35 dkg medu

…na krém:

3,5 dkg kakaa

4 g konjakovej múky (ak nemáte, pridajte + 2 dkg kokosového oleja navyše)

5 dkg kokosového oleja

6 dkg čokolády s vysokým obsahom kakaa

2 polievkové lyžice medu (+ sypké sladidlo podľa chuti)

250 ml kokosovej smotany (COCOMAS)

…na čokoládu:

5 dkg čokolády s vysokým obsahom kakaa

0,25 dl mlieka (použila som mandlové mlieko)

1 polievková lyžica medu

Postup:

1. Predhrejeme rúru na 175°.

2. Vymastíme a posypeme kakaom 2x tortové formy s priemerom 20 cm.

3. Pomiešame 1,2 dl mlieka s octom.

4. 1,2 dl vody zohrejeme, keď voda začne vrieť, vypneme sporák. Do horúcej vody dáme 6 dkg kokosového oleja a 4,5 dkg kakaa a dôkladne pomiešame.

5. Pomiešame kokosovú múku, škrob. Škoricu, sóda bikarbónu a prášok do pečiva.

6. Vajíčka dôkladne pomiešame s medom, vanilkou a mliečnou zmesou (mlieko+ocot).

7. Pridáme zmes vody, kakaa a oleja a dôkladne pomiešame.

8. Zmes s kokosovou múkou a tekutú zmes z bodu 6. dôkladne pomiešame.

9. Zmes rozdelíme na 2 časti a ½ časť naleje do 1. tortovej formy. Pečieme cca 25-30 minút. Ak máte väčšiu rúru (nie ako ja :)), môžete 2 korpusy piecť aj spolu. Ak námáte, až pred pečením 2. korpusu nalejte zmes do druhej tortovej formy a predtým ju pomiešajte.

10. Keď korpusy vychladnú, pripravíme krém: pomiešame kakao, konjakovú múku (a sladidlo). V panvici začneme zohriať olej, čokoládu a smotanu, pridáme kakaovú zmes a pritom rýchlo miešame – nevaríme, len kým sa kokosový olej a čokoláda roztopí. Odporúčam použiť šľahaciu metlu.

11. Jeden korpus vyberieme z formy, druhý necháme vo forme.

12. Korpus v tortovej forme natrejeme krémom, rovnomerne.

13. Na krém dáme druhý korpus.

14. Pripravíme čokoládu/čokoládovú polevu. V panvici roztopíme čokoládu s medom a mliekom a rovnomerne nanesieme na povrch tortičky. Tortičku dáme do chladničky na hodinku.

Ako vidíte na obrázku, pripravila som a karamelové kúsky a zdobenie tortičky. Cca 6 dkg kokosového cukru (môže byť aj trstinový) som na panvici trošku karameliovala, pritom miešala. Potom som pridala kvapku vody a ďalej miešala. Tekutinu som naliala na papier na pečenie, pokryla ďalším papirom na pečenie, rozvalkala a dala do chladničky. Pred servírovaním tortičku som posypala kúskami tohto karamelu.

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

bottom of page