“Klasická” čokoládová torta
Mala som chuť na čokoládovú tortu…už dva týždne som plánovala, že to upečiem. Chcela som takú klasicku s veľkým množstvom kakaa (ňam-ňam), ako sa patrí, zároveň ale, aby aj ingrediencie boli bezvýčitiekovské. Síce táto tortička nie já tá naj”light”ovejšia z môjho výberu, ale je úúúúúžastná (+bez lepku a bez laktózy ;))
Ingredienice:
…na korpus:
7,5 dkg kokosovej múky
5,5 dkg tapioka škrobu (tápiokovej múky)
1/2 čajová lyžica škorice
1/2 čajová lyžica sóda bikarbóny
1 čajová lyžica práškové pečiva (bez fosfátu)
1,2 dl mlieka (použila som mandlové mlieko vyrobené Vitamilkom)
1 čajová lyžica jablčného octu (ak nemáte môžete nahradiť polievkovou lyžicou čerstvej citrónovej šťavy)
1,2 dl vody
4,5 dkg kakaa
6 dkg kokosového oleja
6 vajíčok
vanilka
35 dkg medu
…na krém:
3,5 dkg kakaa
4 g konjakovej múky (ak nemáte, pridajte + 2 dkg kokosového oleja navyše)
5 dkg kokosového oleja
6 dkg čokolády s vysokým obsahom kakaa
2 polievkové lyžice medu (+ sypké sladidlo podľa chuti)
250 ml kokosovej smotany (COCOMAS)
…na čokoládu:
5 dkg čokolády s vysokým obsahom kakaa
0,25 dl mlieka (použila som mandlové mlieko)
1 polievková lyžica medu
Postup:
1. Predhrejeme rúru na 175°.
2. Vymastíme a posypeme kakaom 2x tortové formy s priemerom 20 cm.
3. Pomiešame 1,2 dl mlieka s octom.
4. 1,2 dl vody zohrejeme, keď voda začne vrieť, vypneme sporák. Do horúcej vody dáme 6 dkg kokosového oleja a 4,5 dkg kakaa a dôkladne pomiešame.
5. Pomiešame kokosovú múku, škrob. Škoricu, sóda bikarbónu a prášok do pečiva.
6. Vajíčka dôkladne pomiešame s medom, vanilkou a mliečnou zmesou (mlieko+ocot).
7. Pridáme zmes vody, kakaa a oleja a dôkladne pomiešame.
8. Zmes s kokosovou múkou a tekutú zmes z bodu 6. dôkladne pomiešame.
9. Zmes rozdelíme na 2 časti a ½ časť naleje do 1. tortovej formy. Pečieme cca 25-30 minút. Ak máte väčšiu rúru (nie ako ja :)), môžete 2 korpusy piecť aj spolu. Ak námáte, až pred pečením 2. korpusu nalejte zmes do druhej tortovej formy a predtým ju pomiešajte.
10. Keď korpusy vychladnú, pripravíme krém: pomiešame kakao, konjakovú múku (a sladidlo). V panvici začneme zohriať olej, čokoládu a smotanu, pridáme kakaovú zmes a pritom rýchlo miešame – nevaríme, len kým sa kokosový olej a čokoláda roztopí. Odporúčam použiť šľahaciu metlu.
11. Jeden korpus vyberieme z formy, druhý necháme vo forme.
12. Korpus v tortovej forme natrejeme krémom, rovnomerne.
13. Na krém dáme druhý korpus.
14. Pripravíme čokoládu/čokoládovú polevu. V panvici roztopíme čokoládu s medom a mliekom a rovnomerne nanesieme na povrch tortičky. Tortičku dáme do chladničky na hodinku.
Ako vidíte na obrázku, pripravila som a karamelové kúsky a zdobenie tortičky. Cca 6 dkg kokosového cukru (môže byť aj trstinový) som na panvici trošku karameliovala, pritom miešala. Potom som pridala kvapku vody a ďalej miešala. Tekutinu som naliala na papier na pečenie, pokryla ďalším papirom na pečenie, rozvalkala a dala do chladničky. Pred servírovaním tortičku som posypala kúskami tohto karamelu.

