Bezlepkové vegánske bajgle


Ingrediencie:

5 dkg mandľovej múky alebo cirokovej- v prípade mandľovej verzie, bajgle chutia oveľa lepšie…aj cirokové sú chutné, ale mandle zdokonaľujú chuť :) Skúšala som to aj s mandľovou múkou (svetlejšia s orechovou plnkou) a aj jemne mletými mandľami (tmavší s orechovou plnkou)

3 dkg tapioka škrobu

6 dkg hnedej ryžovej múky (+ extra pri práci s cestom)

1 polievková lyžica psyllium husku

1/2 čajová lyžica sóda bikarbóny

1 čajová lyžica jablčného octu

10 dkg mlieka (skúšala som s kokosovo-ovseným rastlinným Vitamilk mliekom a bežným bezlaktózovým mliečkom - výsledok bol rovnaký)

sladidlo nahrádzajúce 6 dkg cukru (sypké)

+ pomarančová šťava na potretie pred pečením

na plnku:

…orechovú:

10 dkg jemne nasekaných orechov

sladidlo (sypké) nahrádzajúce 6-8 dkg cukru (+/- podľa sladkosti džemu)

1,5 g sušenej pomarančovej kôry (môžete použiť aj čerstvú kôru samozrejme)

štipka vanilky

6 g psyllium husku

1-2 kávové lyžice rumu (možno vynechať)

6 dkg broskyňového džemu

3 dkg nasekaných hrozienok

(v prípade potreby pomarančová šťava…napríklad ak je džem príliš hustý alebo ak vynecháte rum, atď…)

…na makovú:

9 dkg maku

sladidlo (sypké) nahrádzajúce 8 dkg cukru (+/- podľa sladkosti džemu)

1,5 g sušenej pomarančovej kôry (môžete použiť aj čerstvú kôru samozrejme)

6 g psyllium husku

10 dkg broskyňového džemu

3 dkg nasekaných hrozienok

….kokosovú: (ja som tú moju trošku preplnila, ale nižšie píšem upravené pomery ingrediencií):

5 dkg kokosu

sladidlo (sypké) nahrádzajúce 8-10 dkg cukru

štipka vanilky

3 g sušenej citrónovej kôry

5 g psyllium husku

6 dkg kokosovej smotany (použila som COCOMAS)

Postup:

1. Pripravíme cesto: pomiešame múky, škrob, psyllium a sóda bikarbónu.

2. Zvlášť pomiešame mlieko, sladidlo a ocot.

3. Spojíme zmesi a dôkladne ich pomiešame.

4. Cesto necháme odpočinúť. V prípade cesta s mandľovou múkou minimálne 30 minút (radšej aj 40), v prípade cesta s cirokovou múkou 15 minút. Ak by cirokové cesto bolo príliš „tvrdé“ (mne sa stalo keď som nechala odpočinúť viac než 30 minút, treba pridať ešte 5-10 g mlieka).

5. Budeme potrebovať minimálne jeden papier na pečenie, ktorý dôkladne (!) posypeme ryžovou múkou. Na to dáme cesto a na tom ho budeme vaľkať. Cesto môžeme tvarovať aj rukou, rozvaľkať valčekom, aj medzi dvoma papiermi na pečenie (rozmer cesta by mal byť 20*25 cm). Dôležité je, že CESTO MUSÍ BYŤ DOKLADNE POSYPANE RYŽOVOU MÚKOU Z OBIDVOCH STRÁN…inak sa bude lepiť všade tade.

6. Pripravíme plnku (až teraz, lebo ak pripravíme plnku dopredu, nebude dostatočne mäkká): pomiešame najprv suché ingrediencie, až potom pridáme tekuté.

7. Plnku rozložíme na cesto. Raz sa mi stalo, že plnku som pripravila dopredu...ťažko sa mi s ním potom pracovalo. Situáciu som vyriešila tak, že som rozvaľkala plnku medzi 2 papiermi na pečenie a takto som ju prekúzlila na cesto J.

8. Cesto zavinieme pomocou papiera na pečenie končeky vopcháme, vydličkou ho poprepichujeme (cca 6x) a natrejeme pomarančovou šťavou.

9. Pečieme v predhriatej rúre na 180° cca 25 minút.

Krájať odporúčam za studena, kým je totiž plnka ešte teplučká až tak pekne sa závin nekrája.

Zdroj: http://www.mindenmentes.hu/2015/12/bejgli-mindenmentesen-cukor-gluten-tejtermek-tojasmentes-ir-barat-vegan-recept/

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

Kategórie
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now