Bezlepkové vegánske bajgle

Ingrediencie:
5 dkg mandľovej múky alebo cirokovej- v prípade mandľovej verzie, bajgle chutia oveľa lepšie…aj cirokové sú chutné, ale mandle zdokonaľujú chuť :) Skúšala som to aj s mandľovou múkou (svetlejšia s orechovou plnkou) a aj jemne mletými mandľami (tmavší s orechovou plnkou)
3 dkg tapioka škrobu
6 dkg hnedej ryžovej múky (+ extra pri práci s cestom)
1 polievková lyžica psyllium husku
1/2 čajová lyžica sóda bikarbóny
1 čajová lyžica jablčného octu
10 dkg mlieka (skúšala som s kokosovo-ovseným rastlinným Vitamilk mliekom a bežným bezlaktózovým mliečkom - výsledok bol rovnaký)
sladidlo nahrádzajúce 6 dkg cukru (sypké)
+ pomarančová šťava na potretie pred pečením
na plnku:
…orechovú:
10 dkg jemne nasekaných orechov
sladidlo (sypké) nahrádzajúce 6-8 dkg cukru (+/- podľa sladkosti džemu)
1,5 g sušenej pomarančovej kôry (môžete použiť aj čerstvú kôru samozrejme)
štipka vanilky
6 g psyllium husku
1-2 kávové lyžice rumu (možno vynechať)
6 dkg broskyňového džemu
3 dkg nasekaných hrozienok
(v prípade potreby pomarančová šťava…napríklad ak je džem príliš hustý alebo ak vynecháte rum, atď…)
…na makovú:
9 dkg maku
sladidlo (sypké) nahrádzajúce 8 dkg cukru (+/- podľa sladkosti džemu)
1,5 g sušenej pomarančovej kôry (môžete použiť aj čerstvú kôru samozrejme)
6 g psyllium husku
10 dkg broskyňového džemu
3 dkg nasekaných hrozienok
….kokosovú: (ja som tú moju trošku preplnila, ale nižšie píšem upravené pomery ingrediencií):
5 dkg kokosu
sladidlo (sypké) nahrádzajúce 8-10 dkg cukru
štipka vanilky
3 g sušenej citrónovej kôry
5 g psyllium husku
6 dkg kokosovej smotany (použila som COCOMAS)
Postup:
1. Pripravíme cesto: pomiešame múky, škrob, psyllium a sóda bikarbónu.
2. Zvlášť pomiešame mlieko, sladidlo a ocot.
3. Spojíme zmesi a dôkladne ich pomiešame.
4. Cesto necháme odpočinúť. V prípade cesta s mandľovou múkou minimálne 30 minút (radšej aj 40), v prípade cesta s cirokovou múkou 15 minút. Ak by cirokové cesto bolo príliš „tvrdé“ (mne sa stalo keď som nechala odpočinúť viac než 30 minút, treba pridať ešte 5-10 g mlieka).
5. Budeme potrebovať minimálne jeden papier na pečenie, ktorý dôkladne (!) posypeme ryžovou múkou. Na to dáme cesto a na tom ho budeme vaľkať. Cesto môžeme tvarovať aj rukou, rozvaľkať valčekom, aj medzi dvoma papiermi na pečenie (rozmer cesta by mal byť 20*25 cm). Dôležité je, že CESTO MUSÍ BYŤ DOKLADNE POSYPANE RYŽOVOU MÚKOU Z OBIDVOCH STRÁN…inak sa bude lepiť všade tade.
6. Pripravíme plnku (až teraz, lebo ak pripravíme plnku dopredu, nebude dostatočne mäkká): pomiešame najprv suché ingrediencie, až potom pridáme tekuté.
7. Plnku rozložíme na cesto. Raz sa mi stalo, že plnku som pripravila dopredu...ťažko sa mi s ním potom pracovalo. Situáciu som vyriešila tak, že som rozvaľkala plnku medzi 2 papiermi na pečenie a takto som ju prekúzlila na cesto J.
8. Cesto zavinieme pomocou papiera na pečenie končeky vopcháme, vydličkou ho poprepichujeme (cca 6x) a natrejeme pomarančovou šťavou.
9. Pečieme v predhriatej rúre na 180° cca 25 minút.
Krájať odporúčam za studena, kým je totiž plnka ešte teplučká až tak pekne sa závin nekrája.
Zdroj: http://www.mindenmentes.hu/2015/12/bejgli-mindenmentesen-cukor-gluten-tejtermek-tojasmentes-ir-barat-vegan-recept/