Falafel, hummus, „arabský chlieb“ a šalát s lebanonským dressingom
...menučko po vegánky, zdravo, chutne, jednoducho a po arabsky.
V poslednej dobe som túto kombináciu pripravila viackrát, výsledok stál stále zato.

Falalfel:
10 dkg cíceru (suchého) - namočíme do vody na 24 hodín…nech je tam dosť vody, lebo cícer sa vodou nasiakne. Z tohoto množstva dostaneme cca 200-250 cíceru. Cícer dáme do sekáčika. Pridáme: 1 strúčik cesnaku 5-8 g cibuľky 1/2 kávová lyžica sušeného petržlena (čerstvý je lepšií,v poslednej dobe ale skoro vždy zabúdam kúpiť čerstvý ) 1/3-1/2 kávová lyžica kmína štipka koriandra väčšia štipka červenej papriky štipka čierneho korenia 1/2 kávová lyžica majoranu štipka chili soľ podľa chuti
Ak máťe doma, odporúčam pridať domácu vegetu, t.j. koreninovú zmes sušených zelenín …dôkladne pomiešame, rozsekáme a dáme naspäť do chladničky na ďalších 24 hodín. Príprava:
Pridáme cca 1/2 kávovej lyžice sóda bikarbóny a dôkladne pomiešame. Vytvarujeme guľky (priemer cca 2,5-3 cm) a upečieme ich vo veľmi horúcom predhriatom, kokosovom oleji. Ja používam mini panvicu, lebo oleja tam treba dosť, do vyšky cca 2,5 cm. Na indukčnej doske kombinujem stupne medzi 10 a 13 (max stupeň je14). Keď pridám do oleja novú guľku, navýšim teplotu, potom znížim. Nepečiem všetky guľky naraz, v panvici s priemerom cca 10-12 pečiem naraz 4-5 kusy, raz za čas pomiešam aby sa všetky strany dôkladne upiekli. Upečené guľky poukladám na servítku. Hummus:
Je ťažké napísať presný pomer ingrediencií, každý má iné chute, niekto már rád viac cesnaku, niekto vôbec, niekto preferuje ak má hummuskrémovejšiu kozistenciu, niekto menej. Nebujte sa, recept sa nedá pokaziť, treba ochutnať pri príprave a dochutiť podľa vašej chuti.
10 dkg cíceru namočíme na 24 hodín do vody a potom uvaríme vo vode (cca 40 minút). Z tohto množstva by sme mali dostať viac než 20 dkg uvareného cíceru. Keď cícer vychladne, odcedíme a dáme do sekáčika. Pridáme: 1 strúčik cesnaku (+ podľa chuti) štipka čierného korenia (+ podľa chuti) cca 2 polievkové lyžice citrńovej šťavy (+ podľa chuti) veľká štipka rasce 1 veľka polievková lyžica sezámovej pasty/tahiny (+ podľa chuti) 1 polievkovú lyžice olivového oleja (+ podľa chuti) soľ podľa chuti 5-8 dkg vody (pridávajme postupne, hummus by mal mať krémovú konzistenciu) + olivový olej a červená paprika na servírovanie
Príprava:
Dôkladne pomiešame, rozsekáme všetky ingrediencie. Ja dávam hummus vždy na 1 noc ešte do chladničky, aby sa chute spojili. Pred servírovaním pokvapkám olivovým olejom a posypem červenou paprikou.

Na „arabský chlieb“ potrebujeme:
5 dkg celozrnnej špaldovej múky + 1 čajová lyžica pre tvarovanie 1/2 kávová lyžica soda bikarbóny 1 dkg jablčného octu 1 g soli 0,3 dl vody
Príprava:
1. Pomiešame múku, sóda bikarbónu a soľ.
2. Pomiešame vodu a ocot.
3. Spojíme zmesi a dôkladne ich pomiešame.
4. Na pomúčenej doske tvarujeme 1 alebo 2 okruhlé „chlebíky“, ktoré poukladáme na papier na pečenie a pečieme cca 20 minút v predhriatej rúre na 180°.
Šalát:
zeleniny podľa vlastného výberu
Na dressing potrebujeme:
olivový olej *
čerstvý citrónová šťava *
cesnaková pasta
soľ
štipka čierneho korenia
(*pomer olivového oleja a citrónovej šťavy nech je 2:1)
Postup:
Všetko pomiešať, vyšľahať a pokvapkať s nim šalát.