Pekanový cheesecake s karamelom

January 27, 2017

Pekanové orechy asi nemá každý doma, takže kludne ich nahradte bežnými orechmi alebo mandľami. Rozdiel je asi iba taký, že vlašské orechy majú intenzívnejšiu orechovú chuť. 

 

Story: Kúpila som light mascarpone, mala som doma už dosť dlho pekanové orechy. Priateľovi som povedala, v nedelňajšom dezerte bude niečo mascarponovo-pekanové. On však nechcel mascarpono-pekaové, ale mascarponovo ovocné. Nakoniec dostal smotanovo-ovocný pohár a ja som pripravila (pre seba :D) tortičku podľa pôvodného plánu. Po hodine intenzívneho cvičenia som sa už tešila na tortičku s kávičkou. Sa pýtam priateľa: Nechces  ju ochutnať? On: no daj! Tak som mu dala a ihneď som musela priniesť kúsok aj jemu... Ako stále píšem mojim najväčším kritikom je môj priateľ, mimochodom veľký gurmán...hocičo nezje :)

 Ingrediencie (priemer formy na pačenie: 18 cm):

8 dkg pekanových orechov

1 dkg kokosovej múky (môžete nahradiť múkou z ovsených vločiek)

Sladidlo nahrádzajúce 10-12 dkg cukru (sypké)

Štipka soli

1 čajová lyžica vody

2 dkg vajíčka (zvyšok vajíčka nevyhodíme!)

 

10 dkg bieleho jogurtu

50 dkg mascarpone syru (podarilo sa my zohnať light mascarpone :) )

1 celé väčšie vajíčko + zvyšov vajíčka

Sladidlo nahrádzajúce 12 dkg cukru (sypké)

5 g čerstvej citrónovej šťavy

Štipka vanilky

 

3-4 dkg pekanových orechov (+podľa chuti)

5 dkg kokosového cukru (alebo trstinového)

2 polievkové lyžice mlieka

 

 

 

Postup:

1. Predhrejeme rúru na 165-175°.

2. Vyšľaháme 1 vajíčko. 

3.  Pripravíme základ: sekáčikom pomiešame 8 dkg orechov, kokosovú múku, sladidlo, soľ, vodu a 2 dkg vyšľahaného vajíčka. 

4. Tortovú formičku vystelieme s nelepiacim papierom na pečenie a vtlačíme cesto do formy tak, aby sme vytvorili korpus.

4. Dôkladne pomiešame jogurt, mascarpone, vajíčka, sladidlo, citrónovú šťavu a vanilku. 

5. Krém vlejeme do tortovej formy a tortičku pečieme cca 40-45 minút. Po takých 25 minút kontrolujte, či povrch tortičky nie je príliš upečený. Ak sa vám zdá, že áno, dajte papier na pečenie na tortičku. 

6. Kým sa tortička pečie, pripravíme karamel: do panvici nasypeme cukor a necháme trošku karamelizovať. Potom opatrne primiešame do karamelu mlieko, vypneme sporák, pridáme nasekané pekanové orechy (3-4 dkg) a  ďalej miešame. 

7. Po 40 minút pečenia vyberieme tortičku z rúry, počkáme 5 minút (lebo tortička bude dosť pravdepodobne  taká "nafúknutá") a karamelovo orechovú zmes prelejeme na tortičku, rovnomerne rozložíme. 

8. Tortičku vrátime do rúry, teplotu trošku znížime na 150-160° a pečieme ďalej 25-30 minút. Aj v tomto prípade platí, že treba kontrolovať,  či povrch tortičky nie je príliš upečený. Ak sa vám zdá, že áno, dajte papier na pečenie na tortičku. 

9. Po upečení, tortičku ešte cca 20 minú necháme v orvorenej rúre. 

Podávame za studena...dala som tortičku von (vonku bolo asi 1°C) na tri hodiny.

 

 

Please reload

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now