Mäkučké celozrnné bagetky s chia semienkami
Tieto bagety sa vznikli k dvom predjedlám, ktoré som pripravila k nedeľnému obedu. Trošku sú plochejšie, ako bežné bagety, lebo cesto bolo príliš mäkké, avšak vďaka tomu aj už upečené bagetky boli veľmi mäkučké. Recepty na tie predjedlá zverejním postupne.

Ingrediencie: 125 ml mlieka (môže byť aj rastlinné) 1 polievková lyžica chia semienok 325 g celozrnnej špaldovej múky (použila som hladkú čerstvo mletú múku ktorú som preosievala). 1 kávová lyžica psyllium husku 3/4 sáčku sušeného droždia 7 g soli 150 ml vody 1 kávová lyžica kokosového alebo trstinového cukru 2,5 dkg kokosového oleja Postup: 1. Pomiešame mlieko a chia semienka, potom dáme na min. 4 hodiny (radšej) do chladničky. Raz za čas by sme mali pomiešať, aby každé semienko nasiaklo mliekom.
2. Pomiešame múku, psyllium, droždie, soľ.
3. Pomiešame vodu, kokosový/trstinový cukor a roztopený kokosový olej (nie horúci).
4. Spojíme všetky zmesi a dôkladne ich premiešame aby sa všetko spojilo, miesime a zakryjeme vrchnákom alebo utierkou. Dáme na hodinku na miesto, kde je teplo. Ja zvyknem dať do rúry na najnižšiu teplotu.
5. Na (veľmi) pomúčenú dosku preložíme cesto. Rozdelíme na 2 časti, pomúčime všetky strany cesta a tvarujeme bagety. Bagety preložíme na papierom vystletú formu na pečenie bagiet...opatrne, lebo cesto je mäkučké!
6. Bagety necháme ešte kvasiť na teplom mieste cca pol hodinku (Ja ich zvyknem dať do rúry na najnižšiu teplotu).
7. Potom ich upečiem v predhriatej rúre pri 220° za cca 25-35 minút. Odporúčam dať vodu do menšieho plechu do rúry, aby boli bagety šťavnatejšie.


