Celozrnná focaccia
Ingrediencie:
25 dkg celozrnnej špaldovej múky (+ 2-4 ďalšie polievkové lyžice)
6 g soli
½ sačok sušeného droždia
2 dl vody
1 čajová lyžica kokosového/trstinového cukru
3 dkg olivového oleja
1 strúčik cesnaku
2 dkg olivového oleja
Talianske korenie (ak nemáte, mix oregána, bazalky, atď...)
2 polievkové lyžice parmezánu (pre vegánov nutričné kvasnice...keďže parmezán som nemala doma, požila som aj ja nutričné kvasnice :))
+ podľa chuti olivy, sušené paradajky, rozmarín, ...
Postup:
1.Pomiešame suché ingrediencie: múku (25 dkg), soľ a droždie.
2.Pomiešame vodu s cukrom, olivovým olejom a rozdrveným strúčikom cesnaku.
3.Spojíme zmesi a dôkladne vymiesime cesto.
4.Dno formy (silikónovej v mojom prípade), vymastíme a dôkladne posypeme múkou.
5.Do formy najeme cesto, povrch dôkladne posypeme múkou a rukou vyrovnáme povrch cesta.
6.Pokryjeme handrou a na teplom mieste necháme kvasiť pol hodinku (najlepšie v rúre pri nízkej teplote).
7.Opačnou stranou varešky spravíme diery do cesta. Odporúčam namočiť varešku do toho 2 dkg olivového oleja, lebo ceso sa bude lepiť.
8.Cesto pokvapkáme zvyškom oleja, posypeme koreninami, syrom, .... a pečieme v predhriatej rúre na 19° zo zlatista (cca 30-40 minút).
