Marinády ku grilovaniu: ázijská a mediterranská
Keďže počasie sa pomaly otepľuje, aj obdobie grilovačiek prichádza...
Ingrediencie na ázijskú na grilovanú zeleninu/kuracie mäso/krevety:
2 polievkové lyžice sójovej omáčky
2 polievkové lyžice ryžového octu
2 čajové lyžice nastrúhaného zázvoru
1 čajová lyžica sezámového oleja
1 strúčik cesnaku (nastrúhať)
chilli omáčka alebo čerstvé chilli podľa chuti
2 polievkové lyžice olivového oleja
Ingrediencie na mediteránsku:
2 polievkové lyžice balzamikového octu
1 strúčik cesnaku
1 polievková lyžica čerstvého petržlena alebo 1/2 čajovej lyžice sušeného petržlena
1/2 polievková lyžica oregána 1/4 čajovej lyžice sušeného
1/2 polievková lyžica bazalky 1/4 čajovej lyžice sušenej
1/8 čajová lyžica soli
štipka čierneho korenia
4 polievkové lyžice olivového oleja
Postup je veľmi jednoduchý:
Všetky ingrediencie pomiešame a zalejeme s ňou zeleninu/mäso/krevety. Necháme takto stáť cca 15 minút a môžeme začať s grilovaním. Na cca 10-12 dkg kreviet som použila 1/2 porciu marinády a na zeleninu (čo vidíte na tanieri) 1 celú "porciu" marinády. Počas grilovania som zvyškom marinády pokvapkala aj zeleninu a aj krevety.
Momentálne moc nemám chuť na mäso (vždy mávam také obdobia :)), ale marinády sa výborne hodia aj ku kuraciemu mäsu napríklad;)