Mrkvová celozrnná torta

Pôvodne bola pripravená na požiadavku na oslavu, chválili ju, takže s receptom sa podelím aj s Vami ;) Na obrázku vidíte menšiu, 1/2 porciovú tortičku pôvodnej 22cm-ovej torty.

Ingrediencie (na tortu s priemerom 22 cm):

...na piškótu:

20 dkg celozrnnej špaldovej múky

10 dkg jemne nasekaných orechov

½ čajová lyžica soda bikarbony

1 čajová lyžica prášku do pečiva

Štipka soli

½ čajová lyžica škorice

3 vajíčka

20 kg trstinového alebo kokosového cukru*

Vanilka alebo vanilková aróma

6 dkg masla (alebo kokosového oleja)

15 dkg jemne nasekanej mrkvy

3 hŕstky hrozienok

...na krém:

35 dkg mascarpone syru (alebo kombinácia mascarpone syru a nízkotučného tvarohu, v prípade aj vyšľahanej smotany na šľahanie)

Sladidlo nahrádzajúce 3 dkg cukru

Kôra ½ citróna

2-3 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy

+ ak by bol krém príliš tekutý, treba pridať roztopené maslo/kokosový olej, alebo 1-1,5 čajovú lyžicu konjakovej múky

...na zdobenie:

nasekané orechy

Postup:

1. Predherejeme rúru na 180°C.

2. Pomiešame múku, škoricu, soda bikarbónu, prášok do pečiva a soľ.

3. Vyšľaháme vajíčka s cukrom, vanilkou a roztopeným maslom.

4. Pomiešame múčnu a vajíčkovú zmes.

5. Pridáme mrkvu a hrozienka a dôkladne pomiešame.

6. Zmes rozdelíme na 2 rovnaké časti a jednu časť prelejeme do jednej vymastenej, posypanej tortovej formy a upečieme pri 180°C za 15-20 minút. Potom ďalšiu polovicu zmesi prelejeme do ďalšej vymastenej, posypanej tortovej formy a upečieme takisto pri 180°C za 15-20 minút.

7. Keď korpusy vychladli, pripravíme krém: ingrediencie dôkladne pomiešame. Ako som písala vyššie, ak by krém bol príliš tekutý, treba pridať aj roztopené maslo, kokosový olej alebo konjakovú múku. Použila som light mascarpone syr, v ktorom bol menej tuku, takže som musela pridať niečo, čo zahustí samotný krém. Ale ak použijete bežné mascarpone, toľko masla/oleja/konjakovej múky asi nebude treba....to uvidíte podľa konzistencie krému.

8. Prvý korpus natrieme krémom, na to dáme druhý. Zvyškom krému obalíme tortičku a ozdobíme nasekanými orechmi.

9. Tortičku dáme do chladničky na 4-5 hodín, aby sa chute spojili a aby krém stuhol.

*Dôležité je použiť v tomto recepte kokosový alebo trstinový cukor (nie steviu alebo erytritol), lebo iba kokosový/trstinový cukor s vajíčkom "navýši" objemovo množstvo tekutiny v piškóte (ak ich dôkladne vyšľaháte). V prípade, ak použijete erytritol, bude treba ešte pridať napríklad jogurt alebo použiť menej múky.

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

Kategórie
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now