Mrkvová celozrnná torta
Pôvodne bola pripravená na požiadavku na oslavu, chválili ju, takže s receptom sa podelím aj s Vami ;) Na obrázku vidíte menšiu, 1/2 porciovú tortičku pôvodnej 22cm-ovej torty.

Ingrediencie (na tortu s priemerom 22 cm):
...na piškótu:
20 dkg celozrnnej špaldovej múky
10 dkg jemne nasekaných orechov
½ čajová lyžica soda bikarbony
1 čajová lyžica prášku do pečiva
Štipka soli
½ čajová lyžica škorice
3 vajíčka
20 kg trstinového alebo kokosového cukru*
Vanilka alebo vanilková aróma
6 dkg masla (alebo kokosového oleja)
15 dkg jemne nasekanej mrkvy
3 hŕstky hrozienok
...na krém:
35 dkg mascarpone syru (alebo kombinácia mascarpone syru a nízkotučného tvarohu, v prípade aj vyšľahanej smotany na šľahanie)
Sladidlo nahrádzajúce 3 dkg cukru
Kôra ½ citróna
2-3 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
+ ak by bol krém príliš tekutý, treba pridať roztopené maslo/kokosový olej, alebo 1-1,5 čajovú lyžicu konjakovej múky
...na zdobenie:
nasekané orechy

Postup:
1. Predherejeme rúru na 180°C.
2. Pomiešame múku, škoricu, soda bikarbónu, prášok do pečiva a soľ.
3. Vyšľaháme vajíčka s cukrom, vanilkou a roztopeným maslom.
4. Pomiešame múčnu a vajíčkovú zmes.
5. Pridáme mrkvu a hrozienka a dôkladne pomiešame.
6. Zmes rozdelíme na 2 rovnaké časti a jednu časť prelejeme do jednej vymastenej, posypanej tortovej formy a upečieme pri 180°C za 15-20 minút. Potom ďalšiu polovicu zmesi prelejeme do ďalšej vymastenej, posypanej tortovej formy a upečieme takisto pri 180°C za 15-20 minút.
7. Keď korpusy vychladli, pripravíme krém: ingrediencie dôkladne pomiešame. Ako som písala vyššie, ak by krém bol príliš tekutý, treba pridať aj roztopené maslo, kokosový olej alebo konjakovú múku. Použila som light mascarpone syr, v ktorom bol menej tuku, takže som musela pridať niečo, čo zahustí samotný krém. Ale ak použijete bežné mascarpone, toľko masla/oleja/konjakovej múky asi nebude treba....to uvidíte podľa konzistencie krému.
8. Prvý korpus natrieme krémom, na to dáme druhý. Zvyškom krému obalíme tortičku a ozdobíme nasekanými orechmi.
9. Tortičku dáme do chladničky na 4-5 hodín, aby sa chute spojili a aby krém stuhol.
*Dôležité je použiť v tomto recepte kokosový alebo trstinový cukor (nie steviu alebo erytritol), lebo iba kokosový/trstinový cukor s vajíčkom "navýši" objemovo množstvo tekutiny v piškóte (ak ich dôkladne vyšľaháte). V prípade, ak použijete erytritol, bude treba ešte pridať napríklad jogurt alebo použiť menej múky.