Pesto z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak má mnoho blahodarných účinkov. Pozitívne vplýva na jarnú únavu, na imunitu, na bolesti hlavy, dezinfikuje tráviace trakte, znižuje krvný tlak, obsahuje kopu železa a 10 dkg medvedieho cesnaku má cca dvojnásobok odporúčanej dennej dávky vitamínu C. Síce by som pred spoločenskými udalosťami jeho konzumáciu neodporučila, avšak okrem tejto nepríjemnosti na jar by sme každopádne mali zaradiť do nášho jedálnička aj medvedí cesnak ...buď ako pesto na cestoviny, do nátierky s medvedím cesnakom, do pagáčikov, atď.
Kľudne ich zamrazte (svoje blahodarné účinky nestratí), ale sušenie jeho listov sa neodporúča.
Ingrediencie:
10 dkg medvedieho cesnaku (aj závit; može byť aj mrazený)
7 dkg parmezánu
4 dkg píniových orieškov (alebo 3 dkg vlášských)
1 dl olivového oleja
1 (menšia) čajová lyžica soli
štipka čierneho korenia
Postup:
1. Na panvici opražíme orechy.
2. Do sekáčika dáme všetky ingrediencie a dôkladne rozsekáme, pomiešame.
