Vegánske bezlepkové "šišky" bez oleja
...chuť týchto šišiek fakt pripomína chuť tých pravých amerických "doughnut"-ov.
Ingrediencie (na 6 ks s priemerom 6-7 cm):
6,5 dkg múky z ovsených vločiek (bezlepkáry nech použijú certifikovanú bezlepkovú múku z ovsených vločiek)
6 dkg cirokovej múky
1/2 kávová lyžica sóda bikarbony
1 kávová lyžica prášku do pečiva (možno aj vynechať)
12 dkg (kokosového) mlieka
1 stredne veľký banán
sladidlo nahrádzajúce 5 dkg cukru (sypké sladidlo alebo trstinový/kokosový/brezový cukor)
1 čajová lyžica jablčného octu
vanilka alebo vanilková aróma
...na povrch (podľa chuti):
5 dkg čokolády s vysokým obsahom kakaa
1 čajová lyžica kokosového oleja
Postup:
1. Predhrejeme rúru na 200°C.
2. Pomiešame múky, sóda bikarbóny a prášok do pečiva.
3. Do mixéra dáme banán, mlieko, sladidlo/cukor, vanilku a jablčný ocot a dôkladne rozmixujeme, pomiešame.
4. Spojíme zmesi a dôkladne pomiešame.
5. Formu na šišky vymastíme (ak treba aj posypeme múkou) a do formičiek pomocou lyžice dávkujeme zmes. Pre menej šikovnejšie ruky odporúčam zmes preliať do sáčku, odstrihnúť roh a takto dávkovať zmes do formičiek.
6. Pečieme na 200° cca 15-18 minút.
7. Už vychladnuté šišky obalíme do čokolády (použila som štetec na maslo), a ozdobíme orechmi, kokosom, sušeným ovocím podľa chuti :)

