top of page

Čokoládový cheesecake

...alias nebíčko v papuli ;) Ja viem, často to píšem...ale tento cheesecake je úúúžasný :D

Podarilo sa mi zohnať bezcukrovú verziu oreo keksíkov jedného španielského výrobcu sušienok. Ak nemáte, kľudne použite iné bezcukrové sušienky/keksíky (aj bezlepkové) a v prípade potreby pridajte kakao. Aj tak je základom tej úžastnej chuti syrový krém :)

Ako ste si už mohli všimnúť, pri cheesecakoch rada kombinujem mascarpone/krémový syr s nízkotučným krémovým tvarohom. Krémové syry sú veľmi bohaté na tuky a s tým aj na kalórie, takže pridaním nízkotučného tvarohu vlastne znížime množstvo kalórií a tuku bez toho, aby cheesecake stratil na krémovej "cheesecakeovskej" chuti.

Len pre porovnanie (na 100 g):

-bežné mascarpone: 380-420 kcal

-light mascarpone: 280 kcal

-nízkotučný tvaroh 0,5%: cca 70 kcal

Ingrediencie (priemer tortovej formy 20 cm):

...na kakaový základ:

20 ks oreo keksíkov = 21 dkg

2 dkg (tekutého) kokosového oleja

3-5 polievkové lyžice vody - aby sa hmota spojila

...na cheese vrstvu:

50 dkg mascarpone syru (samozrejme použila som light verziu s zníženým obsahom tuku)

25 dkg nízkotučného krémového tvarohu

sladidlo (sypké) nahrádzajúce 18-20 dkg cukru

3-4 dkg kakaa

2 žĺtky

2 vajíčka

štipka soli

vanilka alebo vanilková aróma

...na povrch:

6 dkg čokolády (bez cukru s vysokým obsahom kakaa)

1 dkg kokosového oleja

0,25 dl mlieka

Postup:

1. Predhrejeme rúru na 160°C.

2. Vystleme tortovú formu na pečenie papierom na pečenie, alebo formu vymastíme maslom alebo rastlinným tukom a vysypeme múkou (celozrnnou, ovsenou...).

3. Do sekáčika dáme keksíky, olej a dôkladne rozsekáme keksíky. Vodu pridávajme postupne, miešajme, aby sme videli koľko vody presne treba na to aby sa hmota spojila.

4. Sušienkové cesto natlačíme na dno tortovej formy.

5. Pripravíme syrový krém: Všetky ingrediencie dôkladne pomiešame šľahacím mixérom.

6. Krém vylejeme na korpus a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160°C na 55-65 minút. Odporúčam piecť cheesecake vo vodnom kúpeli (takto bude krajšie). Pre tých ktorí to nevedia, pri vodnom kúpeli sa tortová forma umiestní vo väčšom hrnci alebo panvici s vodou. Treba použiť kvalitnú tortovú formu, aby sa voda do tortovej hmoty nedostala, v prípade tortovú formu zabaliť do alufólie.

Ešte k pečeniu toľko, že zvyknem v polčase jemne prekryť cheesecake papierom na pečenie, aby sa povrch nepripálil, neupiekol pred tým ako sa upečie aj stred tortičky.

7. Keď sa tortička upiekla a vychladla, pripravíme čokoládu na povrch: na miernom ohni necháme roztopiť čokoládu s olejom a mliekom a pritom miešame. Potom nanesieme na povrch tortičky.

8. Cheesecake dáme do chladničky na 3-4 hodiny.

Povrch ešte môžeme posypať nastrúhanou čokoládou.

join us

 for the 

PARTY

Recipe Exchange @ 9pm!

bottom of page