Hummus s červenou repou

Niekedy si už myslím, že som som fakt posadnutá s tým pečením/varením. Môj priateľ je veľký gurmán, takže často navštevujeme (hlavne) tzv. bistrá. Momentálne takýto názov miest, ktoré podávajú jedlo je dosť "in" a čo sa mi v nich páči, že neponúkajú každodenné typy jedál, ale rôzne "aj menej zvyčajné" kombinácie chutí z kvalitných surovín. A prečo som posadnutá? Vždy keď niečo nové ochutnám, hneď začnem rozmýšľať ako, z čoho, či by som to vedela doma pripraviť. Takto sa vznikol aj môj hummus s červenou repou…:)
Ako už mnohí viete, základom hummusu je cícer. Cícer má v sebe veľa vlákniny, železa, draslíka, neobsahuje lepok a konzervovaním nestráca takmer nič zo svojich účinných zložiek. O pozitívnych účinkoch červenej repy už ani nehovorím...
Ingrediencie:
10 dkg uvarenej červenej repy
35 dkg (už uvareného) cíceru
2 polievkové lyžice=45g tahini pasty (sezamovej pasty)
4 g cesnaku
1 veľká polievková lyžica čerstvej citrónovej šťavy
1 čajová lyžica himalájskej soli (+/- podľa chuti)
1/5 kávová lyžica mletého kmína (+/- podľa chuti)
štipka čierneho korenia (+/- podľa chuti)
0,8-1 dl vody (v ktorej sme varili cícer, alebo tekutina z konzervu)
Postup:
1. Červenú repu zabalíme do alobalu a upečieme v rúre pri 200° za 30-45 minút (podľa veľkosti). Treba počkať, kým repa vychladne, až potom ošúpať a nakrájať.
2. Kúsky červenej repy spolu s cícerom a ďalšími ingredienciami dáme do (účinného) sekáčika a nasekáme, rozmixujeme, pomiešame, až kým dostaneme krémovú konzistenciu.

