Tiramisu cheesecake
Do takéhoto teplého počasia sa asi viacej hodia takéto osviežujúce cheesecaky z chladničky, však? :)
Je to vlastne nepečený cheesecake (iba piškótu treba upiecť), avšak do krému som dala 2 žĺtka...veď aj pravé talianske Tiramisu sa vyrába so surovými vajíčkami. Preto odporúčam použiť čerstvé vajíčka, ktorých pôvod poznáte ;)

Ingrediencie (priemer tortovej formy 16 cm): …na piškótu: 1 vajíčko
kvapky čerstvej citrónovej šťavy 1 polievková lyžica vody 2,5 dkg múky z ovsených vločiek 1 štipka sóda bikarbóny sladidlo (sypké) nahrádzajúce 4 dkg cukru …na krém: 25 dkg mascarpone syru 25 dkg nízkotučného krémového tvarohu 0,5 dl mlieka 1 kávová/čajová lyžica instantnej kávy sladidlo (sypké) nahrádzajúce 16 dkg cukru 1-2 polievkové lyžice rumu vanilka/vanilková aróma 2 žĺtky (chutí lepšie so žitkami, avšak môžete vynechať) 1,2 dkg želatíny (použila som bežnú potravinársku želatínu od Liany) …na polevu: 0,3-0,4 dl mlieka 1 čajová lyžica inštantnej kávy ...na posypanie:
kakao Postup:
1. Predhrejeme rúru na 175°.
2. Vajíčko rozdelíme, žĺtka pomiešame s vodou a sladidlom.
3. Vyšľaháme bielko s kvapkami čerstvej citrónovej šťavy.
4. Pomiešame múku a sóda bikarbónu.
5. Pomiešame žĺtkovú zmes so snehom, pridáme aj múčnu zmes a dôkladne pomiešame.
6. Piškótu upečieme za 10 minút.
7. Piškótu pokvapkáme zmesou mlieka a kávy. Môžeme do piškóty spraviť diery vidličkou, aby sa viacej nasiakla tekutinou.
8. Želatínu namočíme do mlieka.
9. PrIpravíme krém: Pomiešame syr, tvaroh, kávu, sladidlo/cukor, rum, vanilku/vanilkovú arómu a žĺtky.
10. Želatínovú zmes roztopíme na miernom ohni a potom pridáme ku krému. Dôkladne pomiešame. Každopádne si prečítajme návod na prípravu na sáčku želatíny!
11. Krém prelejeme do tortovej formy na piškótu (nech nie je už piškóta horúca) a tortičku dáme do chladničky na min. 6 hodín.
12. Pred podávaním posypeme povrch kakaom.
